Top 5 van de leukste kookboeken

Categorieën: Blogs

Top-5 leukste kookboeken van dit moment

Ik heb zelf drie kookboeken geschreven (Lekker Miljuschka, Miljuschka’s food trucks en Miljuschka’s Street Food Vietnam), maar ik heb thuis ook een kast vol met mooie boeken van anderen. De verzameling wordt constant uitgebreid, daarom deel ik vandaag graag mijn 5 favoriete kookboeken van dit moment met jullie.

Heel veel veggie! – Hugh Fearnley-Whittingstall

Ik ben dol op vlees en vis, maar het is zo belangrijk om ook groenten te eten én te eren. Iemand die dat feilloos kan, is kookboekenschrijver Hugh Fearnley-Whittingstall. Misschien ken je hem al van zijn River Cottage-boeken of zijn programma’s op het Engelse tv-kanaal Channel Four die hij al vijftien jaar presenteert.

In zijn recepten spelen groenten altijd de hoofdrol. Dit boek, ’Heel veel veggie!’, bevat zijn 100 lekkerste seizoensrecepten. Allemaal zonder vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Niet alleen voor de veganist of vegetariër, maar voor iedereen die gezond wil eten en meer wil variëren met groenten.

€ 15,99

NOSH – Esther Erwteman

Vers van de pers is het het overheerlijke boek NOSH van Esther Erwteman, bekend van haar succesvolle kookstudio Esther’s Cookery. Een boek van Hollandse bodem, maar vol fantastische recepten van over de hele wereld. Voor haar werk reisde de schrijfster de hele wereld over, waar ze kennis maakte met verrukkelijke recepten die ze verwerkte in haar eigen Joods-Nederlandse eettraditie. Het resultaat is dit prachtige kookboek bomvol smaak.

Wat je zoal kunt verwachten? Denk aan spicy bloemkool met munt en tamarindesaus, zoete baba ganoush met dadels en noten en traditionele matseballen van Esthers moeder. Dit boek viert de moderne Joodse keuken.

Prijs: € 29,99

Falastin – Sami Tamimi

Bij de naam Sami Tamimi gaat er misschien niet meteen een belletje bij je rinkelen, maar deze man staat al sinds het begin aan het roer in de Ottolenghi-keukens. Hij schreef ook samen met zijn vriend Yotam Ottolenghi de boeken Jeruzalem en Ottolenghi – Het kookboek.

Sami’s kookstijl is levendig en gedurfd maar toch ook simpel te volgen. Falastin is een verzameling van meer dan 110 lekkere recepten én verhalen uit Palestina. Zo maakt hij overvloedige salades, soepen, verrassende broodjes en zoete lekkernijen. Volgens de schfrijver zijn dit “verbluffende, door Palestijnen geïnspireerde gerechten die je wilt koken en eten, waar je verliefd op wilt worden en die je je eigen wilt maken.” Ik ben fan!

Prijs: € 29,99

An An Vietnamese Familierecepten – Mai Nguyen

Zoals jullie weten, deed ik in Vietnam inspiratie op voor mijn kookboek over streetfood. Ik werd verliefd op het land en gerechten zoals banh mi, pho en goi cuon. Daarom word ik zo vrolijk van dit boek van Mai Nguyen (bekend van MasterChef). Zij werd geboren in Vietnam en kwam in 1980 als 11-jarige via de Filippijnen naar Nederland. 

Ze reisde en kookte over de hele wereld, en nu is er een kookboek: An An – oftewel: “aan tafel!’ Met dit kookboek ontdek je hoe verrassend Vietnamees eten kan zijn, variërend van traditionele maaltijden tot nieuwe streetfood. Bijvoorbeeld Tom rim (gekarameliseerde garnalen), Thịt kho tàu (gestoofd buikspek in kokoswater) of Ca tim nuong sot hot tuong ot (geroosterde aubergine met zwarte bonensaus). In dit boek lees je niet alleen recepten, maar ook haar aangrijpende vluchtelingenverhaal.

“Mai heeft een geweldig smaakgevoel. Na MasterChef heeft ze dit steeds verder ontwikkeld. Ik blijf haar volgen, want ze zal alleen nog maar beter worden”, aldus Michiel van der Eerde, chef-kok en jurylid van MasterChef.

Prijs: € 25,-

Greenfeast – Nigel Slater

Een nieuw boek van een van mijn andere culinaire helden: Nigel Slater. Hij schreef al meerdere kookboeken, zoals “Aan tafel” en “Keukendagboek” en won talloze prijzen. In zijn boek Greenfeast deelt Nigel zijn favoriete zomerse gerechten die hij aan het einde van de dag op tafel zet.

Het resultaat: 110 eenvoudige, prachtige seizoensgebonden recepten waarin groenten een hoofdrol spelen. “Een groot deel van mijn doordeweekse maaltijden bevat vlees noch vis. Het is simpelweg de manier waarop mijn eetgewoonten de laatste jaren zijn veranderd”, vertelt hij. Daar kan ik alleen maar heel blij van worden.

Prijs: € 27,-

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!