Makkelijke Shepherd’s pie

1 uur

Shepherd’s pie, een klassiek gerecht uit the UK dat bestaat uit een heerlijk gehaktmengsel met een topping van aardappelpuree. Extra lekker met een beetje geraspte kaas als finishing touch. Benieuwd hoe je Shepherd’s pie maakt? Ik deel mijn recept voor een makkelijke variant met je. 

De basis

Zoals ik al zei, bestaat Shepherd’s pie onder andere uit gehakt. Traditioneel gezien gebruik je lamsgehakt, vandaar de naam Shepherd’s pie, wat dus verwijst naar de schaapherder. Natuurlijk hoef je geen schaapherder te zijn om van deze lekkernij te genieten. Ik gebruik trouwens gewoon gemengd gehakt. Net zo lekker.

In een pan fruit ik wat ui, knoflook, wortel en bleekselderij. Daar voeg ik vervolgens het gehakt aan toe. Dit laat ik even pruttelen en daar voeg ik vervolgens tomatenpuree en worcestersaus aan toe. Breng het op smaak met wat peper en zout. Ik maak er een geheel van door wat bouillon toe te voegen. Dit laat ik even koken tot het ingedikt is. Het gehaktmengsel dient zo meteen als de basis voor de Shepherd’s pie. Zo veel smaak!

Een laagje van aardappel puree

Hoewel Shepherd’s pie een beetje lijkt op hartige taart, wordt het niet van taartdeeg gemaakt. Nee, het gehaktmengsel maak je dicht met een laagje aardappel puree. Dit maak je door aardappels 12 tot 15 minuten te koken. Vervolgens giet je het af en roer je er kaas en roomkaas doorheen.

Zodra de puree iets is afgekoeld voeg je er nog geklopt eitje aan toe. Dit geeft de Shepherd’s pie een mooie korst. Zorg er wel voor dat je het opgeklopte eitje er snel doorheen roert, anders gaat het stollen. 

Een vega optie

Eet je liever vegetarisch, maar ben je toch benieuwd naar mijn recept voor een makkelijke Shepherd’s pie? Gebruik dan de 350 gram vega gehakt en vul het mengsel aan met één blik linzen. Eet smakelijk!

Ook lekker: hartige taart met geitenkaas en gepofte tomaat.

Sheperds Pie miljuschka

Makkelijke Shepherd's pie

4.22 van 28 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 1 ruime pan geschikt voor de oven

Ingrediënten
 

  • 2 uien klein
  • 3 tenen knoflook
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 800 gr kruimige aardappels
  • 2 el olijfolie
  • 750 gr gemengd gehakt
  • 4 el tomatenpuree
  • 3 el Worcestershire saus
  • 500 ml rundvleesbouillon
  • 50 gr geraspte belegen kaas
  • 150 gr roomkaas
  • 2 eieren
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte), 180 graden (hetelucht)
  • Haal de schil van de ui en knoflook en hak fijn. Snijd de bleekselderij in halve ringetjes. Maak de wortel schoon en snijd in stukjes.
  • Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze over in een pan met net genoeg water tot ze onderstaan. Voeg zout toe en kook ze in 12-15 minuten gaar.
  • Gebruik een pan die in de oven kan. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak de ui, knoflook, wortel en bleekselderij in 3-4 minuten op laag vuur lichtbruin. Draai het vuur hoog en voeg het gehakt toe, bak ca. 7-8 minuten mee, roer de tomatenpuree en worcestershire saus er door en bak 1-2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schenk de bouillon in de pan, roer door en laat 8-9 minuten koken tot de bouillon is ingekookt en er en dikke saus overblijf
  • Giet ondertussen de aardappels af, roer de geraspte kaas en roomkaas er door, laat de puree iets afkoelen. Klop het ei los en roer snel door de puree. Breng verder op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over de gehaktsaus en zet de pan 30 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin is. Bestrooi eventueel met wat extra geraspte kaas.

Tip!

  • De eidooiers zorgt voor een mooie bruine korst. Klop ze snel door de puree, zodat ze geen kans krijgen om te stollen.
    Wil je minder vlees eten? Gebruik dan eens voor de helft vegetarisch gehakt of kies gebruik 350 gram gehakt en 1 blik linzen.
    Heb je geen pan die in de oven kan? Schep de saus dan in een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree er over.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.