Jeetje, wat is het koud. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op de herfst maar ik moet toch iedere keer weer even wennen aan die dalende temperaturen. Gelukkig is dat niks wat niet is op te lossen met een heerlijke maaltijd. Speciaal om die reden heb ik weer een zalig weekmenu voor jullie samengesteld, vol hartverwarmende gerechten. Eet smakelijk!
Maandag – Socca met snijbiet
Socca is een lokaal gerecht uit Nice, Zuid-Frankrijk. Het is een soort pannenkoek op basis van kikkererwtenmeel. Hoewel de socca op zichzelf al echt heerlijk is, belegde ik deze met een topping van snijbiet. Is snijbiet niet je ding of zin in iets anders? Probeer dan eens geroerbakte spinazie, cherrytomaten en tahin, of peer, gorgonzola en rucola. Allemaal lekker en allemaal goed. Jij bent de chef!
Hier vind je het recept voor deze socca met snijbiet.
Dinsdag – Hartige taart met pompoen
Een heerlijke hartige taart met pompoen. Perfect voor de herfst! Ik gebruik voor dit recept filodeeg – dat geeft een superkrokant korstje. Je kunt deze hartige taart maken in een vierkante of rechthoekige ovenschaal, en helemaal fijn: je kunt hem perfect van tevoren al klaar maken. Handig voor een drukke dag!
Hier vind je het recept voor deze hartige taart met pompoen.
Woensdag – Stokbroodje gerookte makreel met koolrabikwark
Zin in een decadente lunch die toch zo klaar is? Look no further. Dit stokbroodje met gerookte makreel, koolrabikwark en komkommer is alles dat je wilt. Als basis gebruik ik dikke plakken desembrood, dat ik even rooster voor de perfecte knapperigheid. De koolrabikwark combineert perfect met de gerookte makreel en zorgt voor de sjieke touch van dit broodje. Wie had gedacht dat sjiek zo simpel kon zijn?
Hier vind je het recept voor dit stokbroodje gerookte makreel met koolrabikwark.
Donderdag – Mexicaanse runderstoof met poblano pepers
Weinig dingen die zo lekker zijn op een koude dag als boterzacht gestoofd vlees. Geef daar dan nog eens een Mexicaans tintje aan en het feest is compleet. Deze lekkere pittige runderstoof is heerlijk om zo te eten met rijst, maar is ook verrassend lekker in een tortilla. Hoe dan ook, je krijgt het er gegarandeerd warm van.
Hier vind je het recept voor deze Mexicaanse runderstoof met poblano pepers.
Vrijdag – Flammkuchen met spek en ui
Nog zo’n topper voor de koude dagen. Flammkuchen met spek en ui. In dit recept vertel ik je hoe je het deeg voor deze flammkuchen zelf maak. Net even iets minder tijd? Gebruik dan kant-en-klaar flammkuchen-deeg – die vind je tegenwoordig heel handig in de supermarkt op een rol, bijvoorbeeld van het merk Tante Fanny. Ik serveer deze flammkuchen met spek en ui als snack bij een borrel, of als diner met een goedgevulde salade erbij.
Hier vind je het recept voor deze flammkuchen met spek en ui.
Zaterdag – Pasta ovenschotel met tonijn, peultjes en kastanjechampignons
Lasagne kennen we allemaal wel. Daarom een andere twist voor de zaterdag: een pasta ovenschotel met penne. In deze ovenschotel gaan kastanjechampignons, peultjes en tonijn. Daaroverheen gaat nog geraspte kaas en verse rucola. Mjam!
Hier vind je het recept voor deze pasta ovenschotel met tonijn, peultjes en kastanjechampignons.
Zondag – Chocolade-vijgentaart
Je moet de overgang naar de herfst natuurlijk wel zo leuk mogelijk maken. Nou, met deze taart zit dat wel snor. Deze prachtige fruitparels zijn ook rauw heerlijk maar gebakken, zoals in deze chocolade-vijgentaart met fudge zijn ze haast onweerstaanbaar.
Hier vind je het recept voor deze chocolade-vijgentaart.