Chocolade-vijgentaart

2 uur 15 minuten

Categories: Bakrecepten, Recept

Vijgen: behalve dat het heerlijke vruchten zijn, zijn ze ook een teken dat de herfst in aantocht is. Deze prachtige fruitparels krijgen misschien niet zoveel liefde als appels en peren maar dat zou dus wel moeten! Figs rule! Ze zijn heerlijk rauw, met een druppeltje honing. Of gebakken in brood en gebak zoals bij deze chocolade-vijgentaart.

Vijgen feitjes

  • Een vijg is technisch gezien een bal van bloemen die naar binnen bloeien. snijd er een open en het is werkelijk een prachtig gezicht. De textuur van de vijg is glad aan de buitenkant, met een licht korrelige binnenkant. Het is zoet, bijna bloemig, maar niet plakkerig. 
  • Behalve dat vijgen heel lekker zijn, zijn ze ook een goede bron van calcium, kalium, mangaan en voedingsvezels.  Kijk, dat is nog eens “verstandig snoepen”. Tegenwoordig zijn vijgen het hele jaar door verkrijgbaar, maar in het vijgenseizoen – dat loopt van augustus tot november – zijn ze extra sappig, vol van smaak en bovendien goedkoop. Doe daar dus je voordeel mee.
  • Verse vijgen zijn kwetsbaar, en kunnen redelijk snel bederven. Bovendien is het niet de goedkoopste fruitsoort. Dus je mag best wel kieskeurig zijn als het gaat om de juiste vijgen te kopen. Zoek bij het kopen van vijgen naar fruit dat enigszins zacht is zonder zichtbare breuken in de schil. Ook de vorm is belankrijk. Een verse vijg is rond en gezond. Een wat oudere vijg is wat minder bol en dus kun je dus beter laten liggen. Niemand zit tenslotte te wachten op een uitgedroogd exemplaar.
  • Verse vijgen kun je 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt verse vijgen overigens ook invriezen. Ze blijven dan tot wel 8 maanden goed.

Chocolade-vijgentaart

De vijgenboom in onze tuin voorziet ons ieder jaar weer van de lekkerste vijgen. Zo rond september kunnen we er eindeloos veel bakken mee vullen en dan rest natuurlijk de vraag: wat te doen met al die paarse parels? De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos maar dit recept voor chocolade-vijgentaart wilde ik jullie niet onthouden. Enne, als dat al niet lekker genoeg is vulde ik deze taart ook nog eens met overheerlijke fudge. Want ja, je moet de overgang naar de herfst natuurlijk wel zo leuk mogelijk maken.  Nou, met deze taart zit dat wel snor. Kom maar door met die vallende bladeren, ik pak nog een stuk taart.

Chocolade-vijgentaart

Chocolade-vijgentaart

3.93 van 13 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Afkoelen 1 uur 20 minuten
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Dessert
Porties 10 personen

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • plasticfolie
  • Bakvorm (brownievorm) 28 x 19 cm
  • Bakpapier
  • Blinde vulling ongekookte droge bonen, ongekookte rijst of speciale keramische bakbonen

Ingrediënten
 

Ingrediënten voor de bodem

  • 125 g roomboter
  • 65 g suiker
  • 1 ei
  • 275 g bloem
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 tl citroenrasp
  • 1 snufje zout

Ingrediënten voor de vulling

  • 350 g pure chocolade
  • 395 g gecondenseerde melk
  • 30 ml slagroom
  • 1 el balsamicoazijn
  • 8-10 grote vijgen
  • 20 g pistachenootjes

Instructies
 

  • Snijd de boter in kleinere blokjes, hak ze samen met de suiker in een keukenmachine tot een glad mengsel. Voeg het ei toe en meng opnieuw. Voeg bloem, cacaopoeder, citroenrasp en zout toe en meng tot een het deeg zich in de keukenmachine tot een bal vormt. Je kunt dit ook met de hand doen, kneed dan alles goed door elkaar.
  • Neem het deeg uit de keukenmachine, vorm tot een bal, verpak in plasticfolie en laat 15-20 minuten in de vriezer rusten. Rol het deeg uit tot een lap van 40 x 30 cm of druk het gelijkmatig in de bakvorm. Zorg dat de randjes goed bedekt zijn en snijd het te veel aan deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet 30 minuten in de koelkast om te laten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg bakpapier op het deeg en vul de bakvorm met ongekookte rijst, ongekookte bonen of speciale keramische bakbonen. Bak de chocoladebodem 20 minuten met de blinde vulling, haal de vulling uit de bodem en zet nog 10 minuten terug tot de bodem gaar is. Haal uit de oven en laat op een rooster in de vorm afkoelen.
  • Maak ondertussen de chocolade-fudgevulling. Breek de chocolade in stukjes en breng samen met de gecondenseerde melk en slagroom langzaam aan de kook. Laat zachtjes koken tot de chocolade volledig gesmolten is. Roer de balsamicoazijn er door. Schenk de helft op de chocoladebodem en zet 7-10 minuten in de koelkast om op te stijven.
  • Snijd 4 vijgen in plakjes. Verdeel over de opgesteven fudgevulling, schenk de rest van de vulling er over en zet opnieuw 7-10 minuten in de koelkast. Snijd de rest van de vijgen door midden of in kwarten en versier er de bovenkant van de taart mee. Zet opnieuw in de koelkast en laat 45-60 minuten staan. De fudge moet even goed afkoelen en opstijven om de taart mooi te kunnen snijden. Hak de pistachenootjes fijn en strooi over de taart.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Chocolade-vijgentaart

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.