Chinese noedels: chow mein


Wat is Chow Mein?


Chow Mein is het ultieme comfort food uit de Chinese keuken – een heerlijk wokgerecht met noedels, groenten en vaak een mix van vlees, kip, of garnalen. “Chow mein” betekent letterlijk “geroerbakte noedels” in het Kantonees, en dat is precies wat het is: een bord vol goed opgebakken noedels die net die lekkere, lichte bite hebben. Het geheim zit ‘m in de techniek en de ingrediënten: door de noedels op hoge temperatuur kort te wokken, krijg je die lekkere geroosterde smaak en perfect al dente textuur. Van de kraampjes op de straten van Hongkong tot aan de keukentafels wereldwijd, chow mein is een noedelgerecht dat nooit uit de mode raakt. Je kunt variëren met groenten zoals paksoi, wortel en taugé, en afmaken met een volle, hartige saus die elke hap naar een hoger niveau tilt. Dit gerecht heeft alles: knapperig, sappig, en bomvol smaak.


Oestersaus voor extra umami


Als we het over de smaakmakers in chow mein hebben, mag oestersaus natuurlijk niet ontbreken. Oestersaus is een donkerbruine, stroperige saus die oorspronkelijk uit de Chinese keuken komt en gemaakt is van oesterextract, suiker en sojasaus. En voordat je begint te gruwelen: nee, het smaakt niet overdreven naar zeevruchten, maar eerder diep en hartig met een klein zoetje – een echte umamibom dus. Deze saus tilt de smaak van je noedels naar een heel nieuw level, want het brengt alles in balans: het zoutige, het zoete en dat verslavende hartige effect. In bijna elk wokgerecht speelt oestersaus een hoofdrol, en het is wat jouw chow mein die authentieke, rijke smaak geeft. Dus, als je nog niet met oestersaus kookt, haal snel een fles in huis – het is jouw nieuwe keukengeheim voor álles dat nét wat meer smaak nodig heeft!


Nog meer recepten met oestersaus: Kip met rijst: een Aziatische twist. Of maak deze Pittige roerbak met (vega) gehakt en zwarte bonen.


Mix it up: variaties op dit basic recept


Het leuke van chow mein is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Geen tofu in huis? Vervang het door dunne reepjes varkensvlees, biefstuk of garnalen. Of maak een versie met kip en extra groenten zoals broccoli, paksoi en sugarsnaps. 


Ook qua smaak kun je alle kanten op. Hou je van pittig? Voeg dan wat sambal, sriracha of fijngehakte rode peper toe. Mag het wat zoeter? Doe er dan een scheutje ketjap manis bij. En voor de echte umami boost, go crazy met de oestersaus of voeg een snufje vijfkruidenpoeder toe. 


Chow time: serveer tips voor je chow mein


Chow mein is al een complete maaltijd op zich, maar je kunt er natuurlijk altijd wat side dishes bij serveren. Denk aan knapperige kroepoek, gestoomde groenten of een frisse komkommersalade


Heb je toch iets teveel gekookt? No worries, chow mein is de volgende dag nog steeds lekker. Bewaar het afgedekt in de koelkast en verwarm het even in de magnetron of wok voor de tweede ronde. Handig voor een snelle lunch of als je geen zin hebt om te koken na een drukke dag.


Dus, waar wacht je nog op? Met dit makkelijke recept voor chow mein wordt de Aziatische keuken jouw nieuwe BFF. Het is snel, makkelijk en oh zo lekker. Dus hop naar de supermarkt, zorg ervoor dat je alle ingrediënten in huis hebt en ga aan de slag. 

Chow mein noedels
Totale tijd20 minuten

Chinese noedels: chow mein

4 van 9 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 350-400 gr tofu
  • 3 el sojasaus
  • 2 el oestersaus
  • zout
  • 300 gr eiernoedels
  • 1 paksoi
  • 3 bosuitjes
  • 15 gr koriander
  • Zonnebloemolie om in te bakken

Bereidingswijze: 

  • Meng de sojasaus met de oestersaus in een mengkom. Snijd de tofu in blokjes en roer door het sojasausmengsel.
  • Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Kook hierin de eiernoedels zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water.
  • Snijd de paksoi in hapklare stukken. Snijd de bosui in dunne ringetjes en de koriander (inclusief de steeltjes) fijn.
  • Verhit een paar eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan. Bak hierin de bosui en koriander in ca. 5-8 minten knapperig. Zet het vuur uit en laat afkoelen, alles wordt nog iets knapperiger als het is afgekoeld.
  • Haal de tofu uit de marinade en dep droog. Bewaar de marinade. Verhit een paar eetlepels zonnebloemolie in een wok of koekenpan en bak hierin de tofu in 2-4 minuten knapperig. Voeg het wit van de paksoi toe en bak 1 minuut, voeg het groen van de paksoi toe en bak nog 1 minuut.
  • Voeg de noedels toe en bak 1 minuut. Voeg de marinade toe en schep het geheel goed om. Breng eventueel op smaak met wat extra sojasaus. Verdeel de noedels over de borden en schep de knapperige bosui en koriander met een klein beetje van de olie over het gerecht.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 627kcalKoolhydraten: 117gProteine: 34gVet: 4gVerzadigde vetten: 1gTrans Fat: 1gCholesterol: 63mgNatrium: 1155mgKalium: 790mgVezels: 10gSuiker: 12gVitamine A: 9772IUVitamine C: 112mgCalcium: 419mgIJzer: 8mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.