Zwarte en witte truffel: een decadente delicatesse
Even over die truffel. Ze behoren tot de paddenstoelen, en zijn niet allemaal eetbaar. De zwarte en witte truffel wel, en die gelden dan ook als absolute delicatesse. Voor truffels van goede kwaliteit moet je wel diep in de buidel tasten; de prijzen voor de witte truffels kunnen oplopen tot duizenden euro’s per stuk! Niet bepaald iets voor iedere week dus. Die prijs is zo hoog omdat truffels vrij zeldzaam zijn, zeker de witte variant. Daarnaast is het vinden ervan nogal arbeidsintensief. Het is handwerk, waarbij de truffelzoekers hulp krijgen van honden en varkens, die allebei heel goed zijn in het opspeuren van de kostbare knolletjes. Heb je zin in een treat en heb je een verse truffel op de kop getikt? Bewaar ‘m dan in een pot rijst, bijvoorbeeld risotto. Op die manier blijft de truffel langer goed en krijgt de rijst meteen een subtiel truffelaroma. Verse zwarte truffel kun je rauw eten of verwarmen, de witte is rauw al geweldig van smaak. De smaak van truffel is geweldig bij van alles: van risotto dus, tot pasta, combineer ‘m met boter, eet de truffel met een steak tartare, door roerei of voeg ‘m toe aan gebakken paddenstoelen. Mogelijkheden genoeg!

Truffel in jouw keuken
Ligt de real deal een beetje buiten je budget? Geen zorgen. Van mayo tot olie (kies niet voor die uit de supermarkt, die is vaak heel chemisch en bevat nul echte truffel!) en tapenade: er zijn genoeg truffelproducten die een stuk beter betaalbaar zijn. Om deze quiche met truffel z’n decadente smaak te geven, gebruiken we een tapenade. Vaak is dit op basis van een kleine hoeveelheid truffel, aangevuld met een mengsel van fijngehakte paddenstoelen en olijfolie. Je kunt deze tapenade kopen bij (online) delicatessenwinkels, maar ook bij veel supermarkten. Lekker toegankelijk dus.

Luxe quiche met truffel
Ingrediënten
- 2 el boter plus extra
- 2 tenen knoflook geplet
- 4 preien in ringen
- 6 plakjes deeg voor hartige taart ontdooid
- 200 g gemengde paddenstoelen
- 1/4 bosje tijm gerist
- 2 eieren
- 250 ml slagroom
- 100 g gruyère geraspt
- 1-2 el truffeltapenade
- zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
- Verwarm de boter met de knoflook in een grote koekenpan. Voeg de prei toe en bak 10 minuten op laag vuur.
- Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Vet een quiche- of springvorm van ca. 25 cm in met wat boter en bekleed de vorm met de plakjes taartdeeg. Zorg dat ze iets overlappen en druk de randen goed aan, dit voorkomt dat de vulling gaat lekken.
- Draai het vuur omhoog, voeg de paddenstoelen en driekwart van de tijm toe en roerbak 5 minuten, tot het meeste vocht uit de champignons verdampt is. De knoflook mag je nu eruit halen.
- Meng in een kom de eieren, slagroom, gruyère en truffeltapenade met wat zout en peper door elkaar.
- Verdeel de prei en champignons over de bodem van de quiche. Giet er het eiermengsel bij en bak de quiche in 30-40 minuten goudbruin en gaar.
- Snijd in punten, bestrooi met de rest van de tijm en serveer. Lekker met een salade.
- Recepten
- Borrel recepten
- Brunch recepten
- Diner
- Franse recepten
- Groente recepten
- Hartige taart recepten
- Quiche recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.