Klassieke quiche Lorraine

1 uur 55 minuten

Dit keer neem ik je mee op reis naar La France en stel ik je voor aan quiche Lorraine. Dit iconisch gerecht heeft niet alleen een rijke smaak, maar ook een rijke geschiedenis. Quiche Lorraine blijft je dan ook altijd verrassen en verleiden. Het bereiden kost misschien wat tijd, vooral als je die fijne knapperige korst zelf maakt, maar het is het dubbel en dwars waard

Het ontstaan van quiche Lorraine

Hoewel van veel gerechten niet precies duidelijk is hoe ze zijn ontstaan, weten we dat wel van de quiche Lorraine. We moeten wel eventjes een tijdsprong maken. Quiche Lorraine komt namelijk uit de middeleeuwen. Destijds werd de eerste variant van het gerecht bereid in het Duitse koninkrijk Lotharingen. Het was simpelweg een brooddeeg met een mengsel van eieren en room. Ik ben toch wel blij dat het daar niet bij is gebleven. Niet veel later transformeerde het gerecht namelijk. Lotharingen werd Frans grondgebied en toen kwam de Gruyère kaas en spek gelukkig al snel om de hoek kijken. Nog wat later werd ook het brooddeeg vervangen, door kruimelig boterdeeg. Heerlijk!

Quiche Lorraine

Inmiddels bestaan er al talloze soorten quiches, toch is deze quiche Lorraine een classic must try. Quiche Lorraine is zoals ze dat zeggen een heuse ‘comfort maaltijd’. De krokante korst en de vulling met fluweelzachte textuur en rijke smaken combinatie is fantastisch! Ik gebruik tijm, truffelolie, ui, spek, Gruyère en nog veel meer. Het belooft een koninklijk gerecht te worden. Probeer jij het uit?

Nog meer quiche recepten

Zoals ik al zei, bestaan er honderden quiche recepten. Van een makkelijke variant met spinazie en spek of een luxe truffel quiche. Ik ben zelf ook dol op een quiche met geroosterde spruiten en blauwe kaas of deze volkorenquiche met bietjes. Hier heb ik al mijn quiche recepten voor je verzameld en de perfecte quiche maak je met deze tips.  

quiche lorraine

Klassieke quiche Lorraine

5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 25 minuten
Totale tijd 1 uur 55 minuten
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • taartvorm ca 24 cm doorsnede
  • Keukenmachine
  • Deegroller
  • keramische bakbonen of droge rijst
  • Bakpapier
  • Oven

Ingrediënten
 

  • 150 gr roomboter
  • 250 gr bloem
  • 175 gr geraspte kaas (gruyère bijvoorbeeld)
  • 4 eieren
  • 240 gr gerookte spek (stukjes)
  • 8 takjes tijm
  • 4-5 uien
  • 200 ml slagroom
  • 125 gr crème fraîche
  • handje rucola
  • truffelolie
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Pak de keukenmachine erbij. Snijd 100 gram boter in blokjes en draai het met het bloem tot dat er zandige kruimels ontstaan.
  • Voeg een mespuntjezout, 25 gram geraspte kaas, en tijmblaadjes (van ca 6 takjes) en een ei toe aan het mengsel. Pulseer tot het deeg samenkomt.
  • Vorm een platte schijf en omwikkel het met plasticfolie. Laat vervolgens 20 minuten in de koelkast rusten.
  • Maak de vulling. Snijd het spek in reepjes van ca 1 cm dik. Bak ze knapperig in een droge koekenpan, neem ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Haal de schil van de uien en snijd ze in ringen. Smelt 50 gram boter in de pan, bak de uiringen binnen 10 tot 12 minuten goudbruin. Schep zo nu en dan om. Haal ze vervolgens uit de pan.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte), 180 graden (hetelucht).
  • Vet een taartvorm in met boter. Rol het deeg uit en leg het in de vorm. Druk de randen aan, snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg het bakpapier erop, vul de taartvorm vervolgens met een blinde vulling. Bak 15 tot 20 minuten met blinde vulling en 5 minuten zonder. Haal het hierna uit de oven.
  • Klop de eieren los met slagroom, crème fraîche en 150 gram geraspte kaas. Schenk vervolgens deze mix op de bodem. Verdeel de spek en ui over het mengsel en bestrooi met tijmblaadjes (van ca 2 takjes). Zet het vervolgens nog 40 minuten in de oven.
  • Haal de quiche uit de oven, laat kort afkoelen en bestrooi met rucola en drizzle er wat truffelolie overheen.
  • Tip: de quiche Lorraine is zowel warm als koud lekker. Is het deeg bij stap 1 iets te droog en kun je er geen gemakkelijke schijf van kneden? Voeg dan een scheutje melk toe aan het beslag. Eieren verschillen namelijk in maat. Als blijkt dat het te plakkerig is, bij het uitrollen, dan kneed je er gewoon een klein beetje bloem doorheen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.