Limburgs zuurvlees (zoervleisj) met friet

4 uur

Limburgs zuurvlees (zoervleisj) met friet is hét gerecht voor de stoofvlees- en hachee liefhebbers. Een heerlijk combinatie van rundvlees en kruiden. En niet te vergeten: de frietjes die het gerecht afmaken!

Zuurvlees 

Dit heerlijk Limburgse gerecht lijkt op stoofvlees of hachee. Vroeger werd het gemaakt van paardenvlees, maar tegenwoordig gebruikt men over het algemeen rundvlees. Dit vlees wordt gemarineerd in azijn, waar de naam zuurvlees vandaan komt. Maar laat je vooral niet van de wijs brengen, want de smaak is eigenlijk lekker zoet. Er wordt namelijk peperkoek en stroop toegevoegd wat het zuur van de azijn compenseert. 

Op smaak brengen

In dit recept breng ik het gerecht op smaak met verschillende kruiden en specerijen. Ik voeg uienringen, laurierblad, jeneverbessen, kruidnagels, speculaaskruiden, azijn en appelstroop toe. Ik serveer het zuurvlees met frietjes als moderne twist, maar je kunt het natuurlijk ook maken met aardappelpuree. 

Slowcooker of braadpan?

Ik maak dit recept graag in een braadpan, maar je kunt het ook zeker maken in een slowcooker! Die methode duurt wat langer, maar het is ook heel erg gemakkelijk. Doe het zuurvlees in het apparaat, zet ‘m op low en je kunt gewoon doorgaan met je andere taken die dag. Hoe makkelijk is dat! Nog geen slowcooker in huis? Kijk dan eens naar deze Crock-Pot. Ik vind het echt een aanrader!

Tip als je stoofschotel te nat is

In een slowcooker verdampt dit vocht natuurlijk niet zo goed, niet zoals in een braadpan. Mocht je stoofschotel te nat blijven: voeg de volgende keer minder vloeistof toe. Een andere tip is om in het laatste uur een papje van maizena en water toe te voegen, om het vocht extra in te laten dikken.

Ook kun je ervoor kiezen om de stoof met een schuimspaan uit de slowcooker te halen, zodat het teveel aan water of vocht in de slowcooker blijft. Wil je dit nog gebruiken? Giet het dan in een steelpan en laat het, op het vuur, verder indikken tot een saus (eventueel ook met het papje van maizena en water).

Podcast-gast

Dit is het favoriete gerecht van mijn podcast-gast Daphne Deckers. Je beluistert de aflevering van mijn podcast Eetgeheimen met haar hier terug:

Frietje zuurvlees Daphne Dekkers

Limburgs zuurvlees (zoervleisj) met friet

Limburgs zuurvlees (zoervleisj) met friet

4.27 van 324 stemmen
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
Calorieën 560 kcal

Ingrediënten
 

  • 1 kg rundersukade of riblappen
  • 3 uien
  • 3 laurierblaadjes
  • 10 jeneverbessen
  • 10 kruidnagels
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 100 ml azijn
  • 2 el appelstroop
  • 5 plakken ontbijtkoek
  • 20 g boter
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd het vlees in grote stukken en bestrooi met zout. Snijd de uien in halve ringen.
  • Verhit de boter in een grote braadpan. Braad het vlees op hoog vuur bruin. Doe dan de uienringen, laurierblad, jeneverbessen, kruidnagels, speculaaskruiden, azijn en appelstroop erbij.
  • Doe water erbij tot het vlees onder staat, verkruimel de ontbijtkoek erdoor en breng zachtjes aan de kook. Laat een paar uur, zeker 2 tot 4 uur, stoven op laag vuur. Controleer af en toe of er een beetje water bij moet en roer even door. Breng op smaak met peper en zout.
    Bereid je het in de slowcooker? Gaar het dan 7 tot 8 uur op de lage stand in de slowcooker.
  • Serveer met friet, of meer traditioneel met aardappelpuree en rode kool of spruitjes.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 560kcalKoolhydraten: 16gProteine: 49gVet: 33gVerzadigde vetten: 15gPolyunsaturated Fat: 3gMonounsaturated Fat: 16gTrans Fat: 2gCholesterol: 183mgNatrium: 253mgKalium: 973mgVezels: 2gSuiker: 9gVitamine A: 166IUVitamine C: 7mgCalcium: 74mgIJzer: 6mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.