Andijviestamppot met spekjes – Lieke van Lexmond

Tijd

Categorieën: Diner, Podcast, Recept, Vlees

Eetgeheimen de Podcast – met Lieke en Jetteke van Lexmond

In de vierde aflevering van Eetgeheimen de podcast heb ik niet één maar twee gasten: de zussen Lieke en Jetteke van Lexmond. In mijn leven is sisterhood een belangrijk thema, dus ik was heel benieuwd naar het verhaal van deze zussen: een presentatrice/actrice en een creative director/stylist, die zich helemaal hebben verdiept in het wel en wee van de maan. Ik vroeg ze het hemd van het lijf over hun jeugd, de maan, hun succes en hun relatie met eten. 

Hoe zijn jullie opgegroeid met eten? Wie kookte bij jullie thuis? En hoe proeft ‘thuis’ voor jullie?

Lieke: “We zijn opgegroeid op het platteland met om ons heen heel veel boerderijen. We aten altijd groente van de seizoenen en kregen melk van de boer. Elke ochtend aten we echte kwark met vers fruit erin en een beetje granola. Met een glaasje verse jus. Mijn vader maakt dit nog steeds elke ochtend voor mijn moeder. Verder gingen de boterhammen met plakken kaas erop mee naar school.”

Jetteke: “We moesten heel ver fietsen naar de middelbare school. Drie kwartier heen en drie kwartier terug. Ik had zo’n jas met zo’n grote voorzak, als een kangoeroe. Die stopte ik helemaal vol met eten, dan had ik onderweg altijd wat te snacken.”

Jetteke: “Onze moeder kookte thuis het vaakst. Ik weet nog dat ik vanaf een jaar of negen begon met haar te helpen. Mijn eerste gerecht was spaghetti, maar ik kon al snel best wel veel. Ik snapte al gauw hoe aardappels koken werkte, en hoe je groente moest maken. De basis van mijn huidige spaghetti komt nog steeds van dat eerste recept uit mijn jeugd.”

Lieke: “Ik vind mama haar gehaktballen heel lekker, en dan met haar andijviestamppotje. Die krijg ik echt niet zoals zij hem maakt. Ze maakt van die lekkere prakkies, met een jus’tje erover heen.”

Daar kon ik natuurlijk wel iets mee! Deze heerlijke andijviestamppot is geïnspireerd op Lieke van Lexmond. 

Hier luister je de vierde aflevering van Eetgeheimen de Podcast:

Andijviestamppot met spekjes

Deze heerlijke andijviestamppot kun je maken met aardappel óf je kunt het eens anders doen door er knolselderij doorheen te doen. Ik vind knolselderij een heerlijke groente in een stamppot, al is het wat minder romig dan de aardappel zelf. Hier gebruikte ik knolselderij maar vervang dit gerust voor aardappel als je voorkeur daar naar uitgaat. Ik behandel de knolselderij vervolgens op dezelfde manier als de aardappels. Ik stamp ze (een beetje grof, daar hou ik van) en meng het met boter en een scheutje melk tot het naar wens is. Breng op smaak met peper en zout en doe de andijvie erdoor als je knolselderij of aardappel nog goed heet is. 

De spekjes bak je van tevoren uit en doe je er nu door. Serveer met de gehaktballetjes.

andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot met spekjes en gehaktbal

3.5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollandse keuken
Porties 3 personen
Calorieën 657 kcal

Ingrediënten
 

  • 1 flinke knolselderij of 1 kg kruimige aardappel
  • 300 gr andijvie fijn gesneden
  • peper en zout
  • 50 gr boter
  • scheut melk
  • 150 gr spekjes

Gehaktbal

  • 300 gr gehakt half om half
  • 1 kleine ui heel fijn gesneden
  • 2 el paneermeel
  • 1 el mosterd
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • peper en zout

Instructies
 

  • Maak de knolselderij schoon en snij in blokjes. Zet op met ruim kokend water en kook tot ze gaar zijn. Giet af en laat even uitstomen.
  • Pureer de knolselderij met een stamper en voeg boter, melk en peper en zout naar smaak toe.
  • Meng de knolselderij met de andijvie en roer goed om.
  • Bak de spekjes uit en meng dit met de stamppot.

Gehaktballetjes

  • Meng het gehakt met de fijn gesneden ui, mosterd, paneermeel en paprikapoeder. Voeg desgewenst een ei toe. Voeg peper en zout toe en meng het geheel tot een egale massa.
  • Rol hier 6 ballen van ter grootte van ongeveer een golfbal. Of maak er 2-3 grotere ballen van. Dat kan natuurlijk ook.
  • Bak de gehaktballen gaar en goudbruin en serveer met de andijviestamppot

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 657kcalKoolhydraten: 34gProteine: 42gVet: 43gVerzadigde vetten: 16gTrans Fat: 1gCholesterol: 106mgNatrium: 1226mgKalium: 767mgVezels: 12gSuiker: 7gVitamine A: 4361IUVitamine C: 17mgCalcium: 180mgIJzer: 5mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!