Limburgs zuurvlees (zoervleisj) met friet

Zuurvlees 

Dit heerlijk Limburgse gerecht lijkt op stoofvlees of hachee. Vroeger werd het gemaakt van paardenvlees, maar tegenwoordig gebruikt men over het algemeen rundvlees. Dit vlees wordt gemarineerd in azijn, waar de naam zuurvlees vandaan komt. Maar laat je vooral niet van de wijs brengen, want de smaak is eigenlijk lekker zoet. Er wordt namelijk peperkoek en stroop toegevoegd wat het zuur van de azijn compenseert. 

Op smaak brengen

In dit recept breng ik het gerecht op smaak met verschillende kruiden en specerijen. Ik voeg uienringen, laurierblad, jeneverbessen, kruidnagels, speculaaskruiden, azijn en appelstroop toe. Ik serveer het zuurvlees met frietjes als moderne twist, maar je kunt het natuurlijk ook maken met aardappelpuree. 

Slowcooker of braadpan?

Ik maak dit recept graag in een braadpan, maar je kunt het ook zeker maken in een slowcooker! Die methode duurt wat langer, maar het is ook heel erg gemakkelijk. Doe het zuurvlees in het apparaat, zet ‘m op low en je kunt gewoon doorgaan met je andere taken die dag. Hoe makkelijk is dat! Nog geen slowcooker in huis? Kijk dan eens naar deze Crock-Pot. Ik vind het echt een aanrader!

Tip als je stoofschotel te nat is

In een slowcooker verdampt dit vocht natuurlijk niet zo goed, niet zoals in een braadpan. Mocht je stoofschotel te nat blijven: voeg de volgende keer minder vloeistof toe. Een andere tip is om in het laatste uur een papje van maizena en water toe te voegen, om het vocht extra in te laten dikken.

Ook kun je ervoor kiezen om de stoof met een schuimspaan uit de slowcooker te halen, zodat het teveel aan water of vocht in de slowcooker blijft. Wil je dit nog gebruiken? Giet het dan in een steelpan en laat het, op het vuur, verder indikken tot een saus (eventueel ook met het papje van maizena en water).

Podcast-gast

Dit is het favoriete gerecht van mijn podcast-gast Daphne Deckers. Je beluistert de aflevering van mijn podcast Eetgeheimen met haar hier terug:

Limburgs zuurvlees (zoervleisj) met friet
Totale tijd4 uur

Limburgs zuurvlees (zoervleisj) met friet

4.24 van 336 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 1 kg rundersukade of riblappen
  • 400 ml natuurazijn
  • 400 ml water
  • 3 laurierblaadjes
  • 10 jeneverbessen
  • 8 kruidnagels
  • 3 uien
  • 50 gr roomboter
  • 2 el appelstroop
  • 4 el donkerbruine basterdsuiker
  • 4 plakken ontbijtkoek
  • (zelfgemaakte) friet, mayonaise, appelmoes voor erbij serveren

Bereidingswijze: 

  • Snijd het vlees in grote stukken van ca. 4 cm. Doe in een bak en schenk de azijn en het water erbij. Voeg de laurier, jeneverbessen en kruidnagels toe. Laat minimaal 4 uur marineren, maar liever nog de hele nacht.
  • Snijd de uien in halve ringen.
  • Verhit de boter in een grote braadpan. Schep het vlees uit de marinade in de pan (bewaar de marinade wel!). Braad het vlees op hoog vuur rondom bruin.
  • Voeg de uien toe en bak 3 minuten mee. Blus af met de achtergehouden marinade en roer goed door.
  • Voeg de appelstroop en de suiker toe, breng op smaak met peper en zout en stoof het vlees op laag vuur, met het deksel half op de pan, in ca. 3-4 uur zacht.
  • Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan en roer tot het is opgelost. Proef het vlees en voeg eventueel nog extra azijn, stroop, suiker of zout toe.
  • Serveer het zuurvlees met (zelfgemaakte) friet, appelmoes en mayonaise.

Tip!

Bereid je het in de slowcooker? Gaar het dan 7 tot 8 uur op de lage stand in de slowcooker.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 560kcalKoolhydraten: 16gProteine: 49gVet: 33gVerzadigde vetten: 15gPolyunsaturated Fat: 3gMonounsaturated Fat: 16gTrans Fat: 2gCholesterol: 183mgNatrium: 253mgKalium: 973mgVezels: 2gSuiker: 9gVitamine A: 166IUVitamine C: 7mgCalcium: 74mgIJzer: 6mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.24 from 336 votes (332 ratings without comment)