Leukste food-tradities uit verschillende landen

Tijdens mijn reizen over de hele wereld heb ik wel gemerkt dat er in ieder werelddeel specifieke tradities zijn op het gebied van eten. Op veel plekken is eten een nog veel belangrijker onderdeel van het dagelijks leven en daarmee ook van alle feestelijke gebeurtenissen. UNESCO heeft er zelfs een speciale lijst voor opgesteld, waarop bepaalde tradities worden opgenomen en beschermd – zoals dat ook met werelderfgoed wordt gedaan. In dit artikel zet ik een aantal van de leukste food-tradities uit andere landen op een rij.

Truffeloogst in Italië

Truffels zijn een belangrijk onderdeel van het Italiaanse cultureel erfgoed en staan daarom dan ook op het lijstje van belangrijke food-tradities van UNESCO. Voor het zoeken van truffels worden vaak honden gebruikt, omdat truffels onder de grond groeien en je ze dus niet zomaar kunt vinden. Vroeger werden hiervoor ook varkens gebruikt, maar die beschadigen tijdens hun zoektocht vaak de bodem. Daarom is dit in Italië sinds 1985 verboden. Bij deze food-traditie hoort zowel het zoeken naar truffels als het ‘oogsten’ ervan, waarvoor een speciale schep wordt gebruikt. Aan het begin én het einde van het truffelseizoen worden grote feesten gegeven en worden er talloze gerechten met deze lokale delicatesse gemaakt. Heaven voor truffelfans! Ook op de lijst, ook in Italië: de traditionele, Napolitaanse manier van pizza maken.

Krijg jij ook geen genoeg van truffel en schaaf je dit het liefste overal overheen? Maak dan ook eens een keer luxe quiche met truffel, of deze pizza bianca.

Lavash maken in Armenië

Een andere beschermde food-traditie is het maken van lavash, Armeens platbrood. Het maken ervan neemt een belangrijke plek in binnen de Armeense cultuur. Het vergt veel oefening en een heel goede coördinatie om het brood precies goed te kneden en te bakken. Het deeg wordt gemaakt van alleen bloem en water, dat wordt gekneed en gevormd tot bol. Die bol wordt vervolgens eindeloos uitgerekt met behulp van een speciaal met hooi of wol gevuld kussen. De vellen brooddeeg worden hele kort gebakken in een traditionele klei-oven, een tonir. Lavash is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse eten in Armenië, en speelt ook een belangrijke ceremoniële rol tijdens bruiloften.

Traditioneel Japans eten

De overkoepelende term voor Japans eten is washoku, en het is volgens UNESCO zo’n belangrijk onderdeel van het cultureel werelderfgoed dat het in zijn geheel is opgenomen op hun lijst. Verweven met het eten zijn een diep respect voor de natuur en het gebruik van lokale ingrediënten. De tradities en rituelen zijn eeuwenoud en worden van generatie op generatie doorgegeven. Kenmerkend voor de traditionele Japanse keuken zijn de pure, natuurlijke smaken. Zin om thuis modern Japans te koken? Probeer dan eens mijn Japanse cheesecake.

japanse cheesecake uncle rikuro in osaka7

Kimchi in Noord-Korea

Een eeuwenoude traditie die pas sinds kort vaste grond aan de voeten heeft gekregen in Europa: kimchi. Deze Koreaanse gefermenteerde groenten geeft gerechten dat beetje extra ‘oompf’ waar je soms naar zoekt. I love it! De traditie van kimchi maken is er een die van moeder op dochter wordt doorgegeven en vroeger altijd samen met anderen werd gemaakt. Het maken van kimchi gebeurt traditioneel in de late herfst, als de kool net is geoogst. Daarna laat je de kool, aangevuld met andere groente, fermenteren en breng je alles op smaak met een pasta op basis van gochugaru, Koreaanse chilivlokken. Eenmaal gefermenteerd is de kimchi zeker een jaar houdbaar, waarna je de volgende herfst weer opnieuw kunt beginnen. Niet alleen het gerecht, maar ook de manier van maken en het delen van kimchi staan op de lijst van UNESCO.

Traditioneel Mexicaans eten

Dat ik verliefd ben op de Mexicaanse keuken, hoef ik je vast niet meer uit te leggen na een heel magazine over Mexico en tal van recepten. Daarin sta ik bepaald niet alleen. De traditionele Mexicaanse keuken staat op de lijst van UNESCO vanwege de enorm diverse keuken vol verschillende smaken en texturen. Door het gebruik van veel lokale ingrediënten, is echt authentiek Mexicaans eten maken op andere plekken op de wereld nog niet zo makkelijk. Eten is daar onlosmakelijk verbonden met de cultuur en het sociale leven en is nauw verbonden met tradities. Zin in de smaak van Mexico? Begin bijvoorbeeld eens bij deze bocoles.

Heerlijke Mexicaanse bocoles

De biercultuur van België

Ook op de lijst: de biercultuur van België. Daar wordt al eeuwenlang bier gebrouwen. Oorspronkelijk altijd door nonnen en monniken in kloosters; wat de grote hoeveelheid abdij-bieren verklaart. In de Middeleeuwen werd bier zelfs gedronken in plááts van water, omdat het water erg vies was en daarmee onveilig. Zelfs kinderen dronken bier in plaats van water, bijna niet voor te stellen toch? Het brouwproces zorgde ervoor dat bacteriën gedood werden en de hop in het bier zorgde dat je het langer kon bewaren. Tegenwoordig zijn er zo’n 1500 verschillende soorten Belgische bieren.

Airag in Mongolië

Een bijzonder drankje op de lijst van UNESCO is airag, dat ook wel kumis genoemd wordt. Het is een gefermenteerd drankje dat gemaakt wordt van melk, vaak paardenmelk, dat op een speciale manier bereid wordt. De melk moet minimaal 500 keer geroerd worden, voordat er gist aan toegevoegd wordt en het fermentatieprcoes kan beginnen. Airag is een belangrijk onderdeel van het dagelijks eten en drinken van families op de steppen van Mongolië.

Klassieke patisserie in Frankrijk 

Dat de Franse kunnen bakken is één ding wat zeker is. Het is niet voor niets het land van croissants, baguettes, eclairs, macarons en alle andere prachtige baksels. Zoals jullie weten ben ik dol op bakken en sta ik het liefst elke zondag knappe baksels. te maken zoals deze eclair taart of de klassieke madeleines. Oui oui magnifique!

Eclair taart

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.