Kyiv cake: een hazelnoot-chocoladetaart uit Oekraïne

Kyiv cake is een van de bekendste zoete lekkernijen van Oekraïne. Een luchtige biscuittaart met lagen van meringue, hazelnoten, pruimenjam en chocolade-botercrème. Vandaag maak ik mijn variant op deze cake, ter ere van #CookForUkraine.

Deze online actie, opgezet door het team dat eerder #CookForSyria bedacht en culinair schrijvers @alissatimoshkina en @oliahercules, heeft als doel bewustzijn te creëren voor de humanitaire crisis waarmee de wereld momenteel wordt geconfronteerd, en om geld op te halen dat helaas hard nodig is om mensen in Oekraïne te helpen. Wil jij steunen? Ga dan naar justgiving.com/fundraising/cookforukraine.

Kyiv cake: een taart met een bijzondere historie

Kyiv cake is de ultieme sponge cake: licht en luchtig in het midden, goudbruin van buiten, met daartussen zachte lagen van jam, meringue en chocolade-botercrème.

De historie van deze cake is een bijzondere. Een Oekraïense chef, Kostyantyn Petrenko, zou ooit een mislukte cake hebben geprobeerd te redden. Samen met zijn 17-jarige assistente Nadia Chornohor (althans, zo gaan de verhalen) bedacht hij een oplossing: ze smeerden bevroren cakes in met botercrème, bestuifden deze met poedersuiker en versierden ze met kleurrijke bloemenornamenten, om te verbergen dat het om simpele diepvriescakes ging. Een klassieker was geboren!

Kiev cake 3

Hazelnoten en traditionele decoratie

Het recept van de Kyiv cake is in de loop van de tijd wel sterk veranderd. In de jaren zeventig bakten patissiers van de Karl Marx Confectionery Factory de taart met eiwitschuim en (hazel)noten; later experimenteren ze met pinda’s en cashewnoten. Deze dure noten zorgden echter voor fiks hogere kosten, dus de fabriek keerde al gauw terug naar hazelnoten. En die gebruik ik vandaag ook!

De bovenkant van de cake wordt in Oekraïne traditioneel vaak versierd met een gekleurde botercrème, in de vorm van een bloeiende kastanje, en versierd met fruit en gekonfijte vruchtjes. Ik houd de decoratie wat simpeler, met een royale laag van de chocolade-botercrème en fijngehakte hazelnoten.

Hoe hoog wordt je taart?

Voor het maken van de Kyiv cake kun je één biscuitcake maken van 20 cm en deze doormidden snijden, maar je kunt ook twee cakes maken. Daardoor wordt de taart extra hoog. Wil je er twee maken? Verdubbel dan de hoeveelheden voor het biscuitdeeg en bak er twee van 20 cm.

Meer van mijn Oekraïense recepten voor #CookForUkraine lezen? Klik dan hier.

Kyiv cake
Totale tijd4 uur

Kyiv cake

4.09 van 12 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

1 cake

Biscuitdeeg

  • 3 medium eieren
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 75 g bloem
  • 25 g maizena

Meringuelaag

  • 4 eiwit
  • 200 g fijne tafelsuiker
  • 200 g hazelnoten geroosterd, afgekoeld en gehakt
  • 185 g pruimenjam

Chocolade-botercrème

  • 5 eidooiers
  • 80 g water
  • 8 el gecondenseerde melk
  • 120 g chocoladedruppels of gehakte chocola
  • 400 g boter op kamertemperatuur

Decoreren

  • 100 g hazelnoten geroosterd en gehakt

Bereidingswijze: 

Het biscuit

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Begin met het maken van het biscuit. Doe de eieren, suiker en vanille-extract in de kom van een keukenmachine en mix dit op de middelste stand tot een licht en schuimig geheel. Houd ongeveer 10 minuten aan hiervoor.
  • Zeef nu de maizena en de bloem boven de kom en vouw dit met een spatel erdoorheen tot een glad geheel.
  • Bekleed een 20 cm springvorm met bakpapier op de bodem en de zijkanten. Vet licht in met wat boter, giet het beslag erin en strijk glad.
  • Bak ongeveer 20-25 minuten in de oven. Het biscuit is gaar als deze licht goudbruin is en een houten prikker er schoon uitkomt.
  • Laat heel even in de vorm afkoelen en laat de cake daarna volledig afkoelen op een rooster.

Meringuelaag

  • Maak meringue door de eiwitten tot zachte pieken te kloppen in een keukenmachine met draadgarde, of een handmixer met kloppers. Voeg nu geleidelijk de suiker toe tot deze volledig is opgenomen en je stevige pieken hebt.
  • Meng de gehakte hazelnoten door de meringue.
  • Verdeel de meringue in een vorm van 20 cm bekleed met bakpapier. Bak ongeveer 3 uur op 120˚C, zet de oven daarna uit maar laat de meringue nog een uur afkoelen in de oven. Laat daarna volledig afkoelen op het aanrecht voordat je hem in de taart verwerkt.

Chocolade-botercrème

  • Doe de eidooiers in een hittebestendige kom en voeg hier 80 gram water en 8 eetlepels gecondenseerde melk aan toe. Mix dit met een garde tot het glad is. Verwarm het mengsel al kloppend au bain Marie (dus boven een pan met een laagje kokend water) op laag vuur. Blijf kloppen om te voorkomen dat het ei gaat koken. Ga door tot het mengsel de dikte heeft van gecondenseerde melk, dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.
  • Haal nu van het vuur en doe de gehakte chocola erbij. Laat heel even een minuutje of twee staan, zodat de chocola kan smelten. Mix het daarna met een spatel door tot een mooi geheel. Laat goed afkoelen voor je het verder verwerkt.
  • Doe de zachte boter in de kom van de keukenmachine en klop dit tot een zacht en luchtig geheel. Voeg nu lepel voor lepel je chocoladeroommengsel toe en ga hiermee door tot alles erbij zit. Klop nu nog even goed door tot een mooi zacht en gladde botercrème.

Afmaken

  • Om de taart te assembleren snij je hem horizontaal doormidden, zodat je twee platte plakken biscuit overhoudt. Besmeer beide plakken met de pruimenjam. Dit komt dus alleen aan de binnenkant: niet aan de bovenkant.
  • Leg de eerste biscuitlaag op een serveerschaal of taartplateau en doe hier een laagje van de chocolade-botercrème op. Hierop komt de gebakken meringuelaag. Ook op de andere helft van je biscuit doe je op de jam nog een laagje botercrème en deze leg je nu met de botercrème naar beneden op de taart.
  • Strijk het geheel volledig af met botercrème rondom en decoreer de taart met hazelnoten en eventueel nog wat gehakte chocola.

Tip!

Voor het maken van de Kyiv cake kun je één biscuitcake maken van 20 cm en deze doormidden snijden, maar je kunt ook twee cakes maken. Daardoor wordt de taart hoger. Wil je er twee maken? Verdubbel dan de hoeveelheden voor het biscuitdeeg en bak er twee van 20 cm.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Kiev cake 4

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.