Alle kooktips

Alles over ovenstanden

Kooktips — 30 juli 2020
Door Miljuschka Witzenhausen

Verschillende ovenstanden: dit betekenen ze (en welke gebruik je waarvoor?)

De oven: zouden we ooit nog zonder kunnen? Veel mensen in Nederland hebben een heteluchtoven (soms in combinatie met een magnetron). Maar waar staan al die symbolen eigenlijk voor, en wanneer gebruik je welke ovenstand? Ik leg het je graag uit.

Tip: elke oven is weer anders. Een gasoven heeft bijvoorbeeld weer totaal andere standen dan een heteluchtoven. En sommige elektrische exemplaren hebben alleen boven- en onderwarmte, en geen hetelucht-stand. Kijk sowieso altijd voor de zekerheid even in de handleiding van je oven!

Hetelucht

Een ventilatortje is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven. Deze stand is minder geschikt voor het bakken van taarten, maar juist perfect voor een ovenschotel.

Ovenstand hete lucht

Alleen onderwarmte

Bij onderwarmte komt alle warmte door het verwarmingselement onder in de oven. Je gebruikt deze stand bijvoorbeeld voor au bain-marie – denk maar aan soufflés in een waterbad. Ook het opnieuw opwarmen van een gerecht doe je handig op deze stand, zo zorg je dat de onderkant van een ovenschotel of taart warm wordt, zonder dat de bovenkant meteen verbrandt. 

Ovenstand onderwarmte

Boven én onderwarmte

De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van ovenschotels, vlees en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen is boven- en onderwarmte slim. Gebruik bij deze stand het liefst maar één bakplaat, zodat de warmte er overal goed bij kan.

Ovenstand onder en bovenwarmte

Alleen bovenwarmte

Deze ovenstand is bijvoorbeeld aan te raden voor taarten waarbij de bodem al afgebakken is. Of een lasagne die nog nét even wat te bleek is aan de oppervlakte. Al kun je daar ook de volgende stand goed voor gebruiken:

Ovenstand alleen bovenwarmte

Grillen

De grillstand gebruik je voor het gratineren van een gerecht, om groenten te roosteren, een visje te grillen of crème brûlée een mooi gekarameliseerd laagje te geven. Soms kun je een ovenschotel nog een extra kick geven door een paar minuutjes de grillstand aan te gooien.

Ovenstand grill

Circulatiegrillen

Als je de stand circulatiegrillen aanzet, gebruikt je oven afwisselend de grill en de ventilator. Zo  blaast de oven om de zoveel tijd de hete lucht rond je gerecht, en zullen ook grotere stukken vlees  of ovenschotels goed garen.

Ovenstand grillen met ventilator

Je baktemperatuur aanpassen

Je ziet het vaak in recepten en op verpakkingen van bladerdeeg, pizza of een bakmix staan: een andere temperatuur op basis van je type oven of ovenstand. Met alleen boven- en onderwarmte bak je namelijk op een hogere temperatuur dan met de heteluchtstand.

Een ezelsbruggetje: van boven- en onderwarmte naar hetelucht verlaag je de temperatuur met ongeveer 10 procent. 200 graden boven- en onderwarmte = 180 graden hetelucht.

Ook andersom kun je natuurlijk de temperatuur aanpassen. Van hetelucht naar een oven met boven- en onderwarmte verhoog je de temperatuur juist met 10 procent. 175 graden hetelucht = ongeveer 190 graden boven- en onderwarmte.