Doperwtjes liggen standaard bij mij in de vriezer. Die zijn namelijk helemaal niet ongezonder dan verse: na de oogst worden ze direct ingevroren, zo behouden ze hun smaak en bite. Maar wat kun je allemaal maken met diepvries doperwtjes?
Doperwten zijn, bijvoorbeeld net als sperziebonen, officieel peulvruchten. Toch rekenen we ze tot groente, omdat ze daar qua gezondheidseffecten het meest op lijken. ‘Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen. Dat is goed voor de bloedvaten’, zegt het Voedingscentrum.
Over diepvries doperwtjes
Doperwtjes, vaak ook tuinerwtjes genoemd, zijn heel rijk aan vezels en vitamine B en C en je kunt er allerhande gerechten mee op tafel toveren. Ik geef je een aantal lekkere suggesties!
Tip: ontdooi de bevroren erwtjes niet eerst, maar kook er direct mee uit de diepvries. Zo behoud je het meeste smaak en worden ze niet te zacht bij het koken.
Groene erwtenrisotto
Deze makkelijke groene erwtenrisotto ziet er prachtig uit door de lekker groene kleur. Die kleur komt geheel van de doperwtjes, die je zowel vers als bevroren kunt gebruiken voor dit recept.
Doperwtenpuree
Blancheer doperwtjes ongeveer één minuut in kokend water en blend ze samen met feta, munt en olijfolie in de keukenmachine. Breng op smaak met peper, zout en eventueel citroensap. De puree mag nog een beetje grof zijn. Superlekker op een getoaste crostini of bij gebakken coquilles.
Soep van bevroren doperwtjes
Breng 1,5 liter groentebouillon aan de kook. Schil 1 winterwortel en 1 knolselderij en snijd in kleine stukjes. Voeg toe aan de bouillon en laat circa 10 minuten koken. Voeg 300 gram diepvriesdoperwten toe en maal alles fijn met de staafmixer. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Pasta met erwtjes
Dit recept met rode pesto, sugarsnaps en doperwtjes is hartstikke lekker, makkelijk en snel klaar.
Als bijgerecht
Bij deze krokant gebakken gezouten haring serveer ik vaak gekookte erwtjes. Fris van smaak én mooi qua kleur op het bord.