Knoflooksoep
Dat ik dol ben op knoflook, is vast geen verrassing als je al eens mijn knoflookkip hebt gemaakt. Ik ben er dol op – en het enige voordeel van corona is dat mensen nu een stuk minder dichterbij komen – en daarmee de knoflookgeur ook een stuk minder opvalt! Mocht je er toch zorgen om maken, probeer dan eens na deze knoflooksoep wat peterselie te eten. Dat schijnt de knoflookgeur te elimineren…
Overigens is het wél zo dat gebakken of geroosterde knoflook veel minder heftig ruikt (en smaakt) dan rauwe knoflook. Verwerk je rauwe knoflook in bijvoorbeeld tzatziki, dan heb je aan een half teentje al meer dan genoeg. Rooster je knoflook echter zoals bij de eerder genoemde kip, dan kun je met gemak een grotere hoeveelheid gebruiken.
Wist je trouwens dat knoflook hartstikke gezond voor je is? Dit broertje van de bieslook, ui en prei bevat superveel vitaminen en mineralen, zoals vitamine B6, vitamine C, kalium en fosfor. Bovendien geeft dit bolgewas voornamelijk ontzettend veel smaak, en dát is natuurlijk precies waar we voor gaan.
Zo maak je de soep
Deze knoflooksoep is absoluut een blijvertje in mijn culinaire repertoire. Het maken is heel eenvoudig; ik gebruik hiervoor julienne gesneden aardappels, dus die zijn razend snel klaar. Deze zorgen er bovendien voor dat de soep ook meteen gebonden wordt. Serveer de knoflooksoep vervolgens met lekker veel geraspte kaas en verse kervel.
Kervel kun je niet altijd goed verkrijgen, dus kun je het niet vinden? Vervang het dan door bijvoorbeeld platte peterselie.
Tip: deze soep is ook erg lekker met wat extra room erdoor. Wil je de soep vegetarisch maken? Vervang de kippenbouillon dan voor groentebouillon.
Tot slot: deze soep is heerlijk met een flink stuk ambachtelijk (zuurdesem)brood erbij, met wellicht een lik goede roomboter. Zo kun je de hele kom schoon op eten…

Knoflooksoep
Ingrediënten
- 20 gr boter
- 1 kleine ui fijn gesneden
- 6 teentjes knoflook gehakt
- 1,5 liter kippenbouilon
- 2 grote aardappels geschild en julienne gesneden
- zout, naar smaak
- versgemalen zwarte peper
- 2 el verse kervel gesneden
- garneer met geraspte kaas
Bereidingswijze:
- In een soeppan smelt je boter. Voeg de ui toe en bak tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak even mee.
- Giet de hete bouillon erbij en breng aan de kook. Voeg de aardappels toe en breng terug aan de kook. Zet het vuur lager en kook tot de aardappels gaar zijn.
- Serveer met verse kervel en geraspte kaas.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.