Knapperige kokosbollen – Bala Baiana

25 minuten

Al jaar en dag vieren wij de laatste dag van het jaar met een toren aan oliebollen. De echte fan, maakt ze zelf en de ander staat in de rij bij de oliebollenkraam, maar toen ik laatst bij een Braziliaanse vriendin op bezoek was, had zij Bala Baiana gemaakt en geloof me deze kokosbollen zijn écht zo lekker dat ik ze dit jaar met oud en nieuw op tafel zet, move over oliebol!

Bala Baiana

Ben je op een verjaardagsfeestje, bruiloft of andere feestelijke gelegenheid in Brazilië dan is de kans groot dat je daar Bala Baiana of Beijinho De Coco ziet liggen op een schaal. De kokosballetjes zijn namelijk traditioneel Braziliaans. Beide worden gemaakt van gecondenseerde melk, geraspte kokos, boter en soms poedersuiker. Deze ingrediënten worden gemengd en vervolgens tot kleine balletjes gerold. Beijinho De Coco worden vervolgens gecoat met meer geraspte kokos en Bala Baiana met een harde laag karamel. Je zou het kunnen vergelijken met fudge. Zoals ik al zei, ben ik er dol op, het is romig en vol met kokossmaak. 

Mijn eigen kokosbollen

Vaak geef ik klassieke gerechten een twist, zo maakte ik bijvoorbeeld eerder deze eclair taart en zijn mijn variaties op de New York cheesecake eindeloos. Maar soms is een klassieker een klassieker met een reden. Ik heb de Bala Baiana dan ook precies zo gelaten zoals ze traditioneel gemaakt worden. De basis maak je van gecondenseerde melk, boter en geraspte kokos. Aangezien ik de Bala Baiana maak, coat ik de balletjes niet met kokos, maar met een laag karamel. Je kan het natuurlijk ook gemakkelijk allebei maken. Maar door de karamel krijgen de kokosbollen een heerlijk knapperig laagje aan de buitenkant en heeft het een zachte binnenkant, een beetje zoals ik zelf. Geloof me, dit moet je proberen!

Extra crispy karamel 

De kokosbollen doop je in hete karamel die wanneer het afgekoeld is extra crispy wordt. Zelf karamel maken is helemaal niet moeilijk, maar pas op(!) Het kan zeker wel gevaarlijk zijn. De gesmolten suiker is namelijk erg heet en het kan echt zorgen voor lelijke brandwonden. En als we iets niets willen is het de laatste dag van het jaar bij de spoedeisende hulp doorbrengen. Prik dan ook elk kokosballetje op een satéprikker en haal deze voorzichtig door de karamel en laat de kokosbollen goed afkoelen voordat je ze oppakt. Test even met een vork of de karamel wel écht hard is en dus afgekoeld. 

En nu? Nu is het genieten geblazen! Liever toch ook nog een oliebol? Dat kan natuurlijk. Hier vind je mijn basisrecept voor oliebollen of maak bijvoorbeeld een tompouce oliebol of een espresso martini oliebol

miljuschka kokosbollen

Knapperige kokosbollen - Bala Baiana

4.45 van 27 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Snack

Benodigdheden

  • satéprikkers
  • Grote schaal of traybake
  • Vershoudfolie
  • Bakpapier

Ingrediënten
 

  • 380 gr gecondenseerde melk
  • 40 gr boter
  • 85 gr kokosrasp
  • 210 gr suiker
  • 100 ml water
  • 1 tl azijn
  • drupje neutrale olie

Instructies
 

  • Doe de gecondenseerde melk, boter en kokosrasp in een pannetje.
  • Zet het vuur op middel hoog en laat het mengsel in zo'n 10 minuten dikker worden. Totdat het mengsel niet meer aan de bodem plakt.
  • Bekleed een schaal of traybake met vershoudfolie en stort het mengsel in de schaal. Laat volledig afkoelen in de koelkast of vriezer.
  • Wanneer het kokosmengsel volledig is afgekoeld doe je een beetje olie op je handen en maak je stuk voor stuk de balletjes door een beetje mengsel te pakken en deze in je handen tot balletjes te rollen. Het mengsel is plakkerig.
  • Zet weer terug in de koelkast.
  • Maak vervolgens de karamel door in een pannetje de suiker, water en azijn te doen en breng aan de kook.
  • Wanneer alle suiker gesmolten is, is de karamel goed. Let op! Dit is erg heet. Laat wel zachtjes op het vuur staan.
  • Prik elk balletje op een satéprikker en leg een stuk bakpapier op het aanrecht of op een traybake.
  • Haal elk balletje één voor één door de hete karamel en leg vervolgens met de prikker er nog in op het stuk bakpapier.
  • Laat elk balletje volledig afkoelen zodat de karamel hard wordt. Is de karamel hard en volledig afgekoeld? Trek dan de satéprikker eruit en enjoy!

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

miljuschka kokosbollen brazaliaans

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.