Zoetzure kip met knapperige cashewnoten

1 uur

We gaan vandaag op de Oosterse tour, met deze zoetzure kip, geïnspireerd op de Chinese keuken. Lekker met knapperige cashewnoten!

De Chinese keuken: ik ben er dol op

Elk land heeft klassieke recepten, passend bij het land en de cultuur. China heeft niet één keuken, maar wel vier! Dit heeft te maken met de vier regio’s. En dat zijn dan alleen nog de ‘grote’ keukens, daaronder vallen uiteraard weer talloze culinaire subculturen. Hoe veel Nederlanders de Chinese keuken kennen, van het lokale Chinese restaurant, dat is zó niet hoe er daar wordt gegeten.

Waar wij vaak ons gehele avondeten op één bord serveren, bestaat een klassieke Aziatische maaltijd vaak uit een serie van gerechten. Een tafel vol heerlijk gevulde kommetjes: van zoet tot zuur, van pittig tot zout, zacht en knapperig, gewokt, gebakken, gekookt, gestoomd, gefrituurd… En dat alles gecombineerd. Ook dit gerecht tikt verschillende kanten van je smaakpalet aan, door de zoetzure saus van sojasaus, abrikozen- en pruimenjam. Tip: voeg een fijngesneden chilipepertje toe voor wat extra pit.

Tip: serveer alles in deze mooie Aziatische kommen voor een echt Oosterse sfeer. 

Zo breng je de zoetzure kip op smaak 

Om de zoetzure kip op smaak te brengen, marineer ik ‘m onder andere met rijstwijn en vijfkruidenpoeder. Rijstwijn is een alcoholische drank gemaakt van rijst (net als de bekende Japanse drank sake, bijvoorbeeld). In China is Shaoxing rijstwijn enorm populair. Je kunt deze wijn drinken én verwarmen. Je kunt er dus onwijs goed mee koken, en rijstwijn is daarnaast perfect voor marinades en om gerechten mee af te blussen. Daarnaast is het buiten de koelkast onbeperkt houdbaar. Tijd om die rijstwijn eens in huis te halen, dus!

Tip: Shaoxing rijstwijn is verkrijgbaar in de toko, maar kan eventueel vervangen worden door sherry, als je het echt niet kan vinden. De rijstazijn in dit recept kun je eventueel vervangen door gewone witte wijnazijn. Die is iets zuurder, dus hou daar rekening mee bij het eindresultaat.

Chinees vijfkruidenpoeder

Naast de rijstwijn, voeg ik ook Chinees vijfkruidenpoeder toe. Dit is een mix van steranijs, Szechuanpeper, kaneel, venkelzaadjes en kruidnagel. Zoals je misschien al kunt zien, bevat deze kruidenmix de vijf basissmaken voor elk gerecht. Zoet, zuur, zout, bitter en umami slaan de handen inéén en vormen de perfecte basis voor kip, vlees, eend én zoete gerechten. 

Ook lekker: Chinese vijfkruiden cheesecake

Chinese kip in zoetzure saus

Zoetzure kip met knapperige cashewnoten

Zoetzure kip met knapperige cashewnoten

4.55 van 11 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinese keuken
Porties 4 personen
Calorieën 624 kcal

Ingrediënten
 

  • 4 kipfilets in blokjes
  • 2 teen knoflook geperst
  • 4 el sojasaus
  • 2 el Shaoxing rijstwijn of evt. sherry
  • zout
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • 2 el zonnebloemolie
  • 4 lente-uitjes in stukjes, wit en groen apart
  • 2 (gele) paprika's in stukken
  • 2 el abrikozenjam
  • 2 el pruimenjam
  • 2 el suiker
  • sap van 1 limoen
  • 4 el rijstazijn
  • 2 tl maizena met 1 tl water tot een papje geroerd
  • 400 gr zwarte bonen afgespoeld en uitgelekt
  • 60 g cashewnoten

Instructies
 

  • Doe de kipfiletblokjes in een kom met de knoflook, 1 eetlepel sojasaus, de rijstwijn, een snuf zout en het vijfkruidenpoeder. Zet 30 minuten apart om te marineren.
  • Verhit 1 el zonnebloemolie op hoog vuur en bak hierin de kip snel rondom bruin aan. Draai het vuur naar middelhoog. Voeg de witte lente-uidelen en de paprika toe en roerbak 5 minuten. Voeg de pruimenjam, abrikozenjam, suiker, limoensap, rijstazijn en de overgebleven 1 eetlepel sojasaus toe. Roer er 75 ml water doorheen, gevolgd door het maizenapapje en de zwarte bonen. Laat de saus zachtjes indikken terwijl de bonen opwarmen en de kip verder gaart.
  • Rooster intussen de cashewnoten in een droge koekenpan in enkele minuten lichtbruin. Doe de cashews en de groene lente-uidelen bij de roerbak en schep om. Proef de saus en breng op smaak met iets meer suiker of juist azijn, zodat het gerecht precies zo zoetzuur is als jij lekker vindt. Lekker met witte rijst.
  • Tip: Voeg een fijngesneden chilipeper toe voor extra pit.

Notities

Shaoxing rijstwijn is verkrijgbaar in de toko, maar kan eventueel vervangen worden door sherry.
Rijstazijn kun je eventueel vervangen door gewone witte wijnazijn. Die is iets zuurder dus hou daar rekening mee bij het eindresultaat.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 624kcalKoolhydraten: 48gProteine: 60gVet: 20gVerzadigde vetten: 3gPolyunsaturated Fat: 3gMonounsaturated Fat: 11gTrans Fat: 1gCholesterol: 145mgNatrium: 1666mgKalium: 1478mgVezels: 9gSuiker: 19gVitamine A: 2078IUVitamine C: 86mgCalcium: 83mgIJzer: 5mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.