Witte asperges met gerookte zalm, ei en botersaus

Klassieke witte asperges met zalm

De asperges schil ik zelf. Daar gebruik ik het liefst de aspergeschiller van Westmark voor. Vervolgens kook ik ze graag in zo’n prachtige hoge aspergepan. Het botersausje maak ik gewoon in een simpel steelpannetje. Als laatste presenteer ik de asperges met gerookte zalm en ei in een mooie schaal en giet ik de botersaus er overheen. Ik serveer er natuurlijk gekookte krieltjes naast. Hoe Hollands wil je het hebben?

Witte asperge

Witte asperges zijn mijn favoriet. Ze worden ook wel het ‘witte goud’ genoemd. Terecht, want de witte asperge is ongelooflijk lekker. De witte asperge groeit ondergronds en wordt geoogst voordat deze het daglicht ziet. Hierdoor behoudt het de witte kleur. De smaak van de witte asperge is bovendien geweldig: lichtzoet, sappig en boterzacht. Als je witte asperges goed bereid, smelten ze bijna weg in je mond. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsstoffen. 

Het seizoen van de witte asperge is jammer genoeg relatief kort. Je kunt ze meestal van april tot juni krijgen. Het lekkerste vind ik ze vers van het land. Daarom rijd ik maar al te graag langs de Lindenhoff, de lokale boer of de plaatselijke markt. Je kunt ze natuurlijk ook halen bij de groenteboer of in de supermarkt. Bij het kopen van de witte asperges, is het belangrijk om goed te letten op de versheid. Kies voor stevige stengels met gesloten topjes en vermijd uitgedroogde of verkleurde exemplaren.

Het bereiden van witte asperges is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is van belang dat je de harde uiteinden eraf snijdt, de steeltjes schilt en van de topjes afblijft. Daarna kun je ze koken, stomen, grillen of roosteren totdat ze zacht en mals zijn. Rauw kun je ze namelijk niet eten. De schillen en harde uiteinden gebruik je natuurlijk voor een heerlijke aspergesoep

Houd je niet zo van vis, maar wel van vlees? Probeer dan eens mijn asperges met ham en ei uit. Ben je benieuwd naar meer recepten met witte asperges? Maak dan eens mijn lasagne van witte aspergespasta carbonara met witte aspergeswitte asperges met gerookte zalm, ei en botersaus of witte asperges met ei.

Klassieke witte asperges met ei en gerookte zalm
Totale tijd30 minuten

Witte asperges met gerookte zalm, ei en botersaus

4.34 van 59 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 1,5 kg witte asperges
  • 4 eieren
  • 100 gram ongezouten boter
  • 200 gram gerookte zalm
  • 0,5 tl geraspte nootmuskaat
  • 15 gram verse peterselie
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Kook de eieren 8 minuten, laat schrikken, pel ze en prak ze met een vork fijn.
  • Schil de asperges en snijd het kontje er af.
  • Doe de asperges in een pan waar ze in hun geheel in passen en zet onder water met flink zout. Laat 7 minuten koken, zet het vuur uit en laat nog 10 minuten in het water liggen. Haal ze er dan uit.
  • Smelt de boter in een steelpannetje en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Leg de asperges op een mooie schaal, leg de plakken gerookte zalm er op en het ei. Giet de botersaus er overheen. Garneer met peterselie.
  • Lekker met gekookte aardappeltjes.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.34 from 59 votes (58 ratings without comment)