Italiaanse maaltijdsoep met balletjes
35 minuten
Een perfect gerecht voor doordeweeks, deze goedgevulde Italiaanse maaltijdsoep met balletjes. Stevig en toch gezond, met lekker veel groenten. En gehaktballetjes natuurlijk, de ster van de soep!
De lekkerste gehaktballetjes voor deze Italiaanse maaltijdsoep
Je kunt kant-en-klare rundergehaktballetjes gebruiken, maar zelf balletjes draaien is natuurlijk ook een heel goed idee. Gebruik daar bijvoorbeeld dit recept voor gehaktballetjes voor, en draai kleine exemplaren. Ga je voor 100 procent rundvlees of kies je half-om-half gehakt, waar varkensvlees in zit? Ook lekker zijn kleine balletjes van kalfsgehakt, en zelfs kipgehakt is een ideale basis. De keus is aan jou!
In deze Italiaanse maaltijdsoep gaat een flinke hoeveelheid passata. Deze gladde saus in een fles is gemaakt van gepureerde tomaten, zonder de zaadjes en velletjes. De perfecte basis voor soepen en sauzen! Koop passata van goede kwaliteit, want het is een belangrijk onderdeel van deze maaltijdsoep.
Letterpasta in de soep
Qua pasta voor deze soep koos ik voor letterpasta, maar je kunt ook bijvoorbeeld orzo of Italiaanse riso (griesmeelrijst) gebruiken. Als het maar niet een al te grote pastasoort is!
Italiaanse maaltijdsoep met balletjes
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 1 el boter
- 12 rundergehaktballetjes ca. 360 g
- 1 fles passata 690 g
- 1 l groente- of runderbouillon
- 1 bosje Italiaanse kruidenmix
- 100 g letterpasta
- 150 g gesneden snijbonen
- 1 grote of 2 kleine courgettes in blokjes
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 50 g Parmezaanse kaas in flakes of grof geraspt
Instructies
- Verhit 1 eetlepel olijfolie met de boter in een soeppan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin aan. Schep de balletjes uit de pan en bewaar even op een bord.
- Giet de passata en groentebouillon in de pan en breng aan de kook. Haal het bosje gemengde Italiaanse kruiden uit elkaar. Voeg de takjes tijm en rozemarijn toe aan de pan; bind ze eventueel met keukentouw tot een bosje, dan vis je ze er straks makkelijker uit. Kook deze soepbasis 10 minuten.
- Pluk intussen de blaadjes salie en oregano. Hak de oregano fijn, deze gaat zo in de pan. De salie bak je dadelijk apart.
- Voeg de gehaktballetjes, letterpasta en snijbonen toe aan de pan en kook 6 minuten mee. Voeg de courgettes en oregano toe en kook nog 5 minuten, of tot de gehaktballetjes, pasta en groenten gaar zijn.
- Verhit intussen de overgebleven 1 eetlepel olijfolie in een kleine koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de salieblaadjes in een paar seconden knapperig. Pas op: laat ze niet verbranden! Laat de krokante salieblaadjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat zeezoutvlokken.
- Vis de kruidentakjes uit de pan. Proef de soep en breng op smaak met wat zout en peper. Serveer de Italiaanse maaltijdsoep met de Parmezaanse kaas en de krokante salieblaadjes.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.