De prijzen in Nederland zijn flink gestegen. Ik merk het als ik een vers brood koop bij de bakker, hondenvoer haal bij de dierenwinkel of boodschappen bestel bij de supermarkt. Hoewel Nederland tot één van de rijkste landen van Europa behoort, is er ook in ons land sprake van toenemende armoede. Om het leven een beetje betaalbaar te houden, geef ik je drie budgetproof tips.
Tip 1: Budgetproof brood bakken
Brood is er in allerlei soorten en maten. Je hebt witbrood, bruinbrood, volkorenbrood, meergranenbrood, desembrood, speltbrood en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik kan er maar geen genoeg van krijgen. Het is niet voor niets, dat wij met zijn allen zo’n 1,39 miljard euro per jaar uitgeven aan brood op de plank. Alleen stijgen nu de prijzen van brood enorm, dus waarom maken we het niet wat vaker zelf? De meeste ingrediënten heb je hoogstwaarschijnlijk al in jouw keukenkastjes staan. Het kost misschien even tijd om uit te vogelen hoe je zelf een brood bakt, daarom help ik je graag een handje op weg.
Het maken van brood is helemaal niet zo moeilijk, als je weet welke stappen je moet volgen. Met wat bloem, meel, water, een rijsmiddel en zout kom je al een heel end. En met een handje zaden, pitten of left-over (gedroogde) groenten of fruit geef je het nog net een extra twist. Wat heel erg kan helpen om brood bakken onder de knie te krijgen, is het kijken van heerlijke brood filmpjes op social media. Ik vind het fantastisch om te zien hoe iedereen er creatief op los bakt en kan er uren naar kijken. Neem bijvoorbeeld deze video’s, zo lijkt een brood bakken toch in een keer mega easy? Nou dat is het dus ook!
Dit bericht op Instagram bekijken
Dit bericht op Instagram bekijken
PS. Vergeet als je toch bezig bent met bakken jouw trouwe viervoeter niet!
Stap 2: Budgetpreppen
Met ‘preppen’, bedoel ik nu niet een maaltijd van te voren klaarmaken, maar echt het inslaan van producten. Dit ken ik in eerste instantie door de bizarre programma’s waarin Amerikanen zichzelf voorbereiden op Doomsday of de films waarin ze naar de winkels rennen met tientallen voedselcoupons. Toch is het helemaal niet zo’n gek idee om een beetje te preppen. Een groot deel van de Amerikanen prept bijvoorbeeld ter voorbereiding op veelvoorkomende noodsituaties.
Ook in Nederland komt dit onderwerp steeds vaker ter sprake. Zeker nu het leven duurder wordt. Want waar staan we eigenlijk als je niet over de basisbehoeften zoals drinkwater en voedsel beschikt? In een zelfvoorzienende samenleving wonen we niet meer. Het klinkt vergezocht maar het zet mensen klaarblijkelijk aan het denken. Vooral budgetprepping lijkt populair te worden: je koopt grote hoeveelheden in als een product spotgoedkoop is. Zo ben je toch een beetje voorbereid op financiële tegenslagen.
Preppen kan dus ook met maaltijden, heb je nu namelijk een volle voorraadkast met producten dan moet daar wel mee gekookt worden. Zelf prep ik ook af en toe. Want hallo, weggooien is zonde! De maaltijden waarvan veel overblijft, die stop ik in de vriezer. Daardoor heb ik altijd een voorraadje in huis. En als ik er trek in heb of geen zin heb om iets anders te bereiden, dan trek ik het uit de vriezer. Even opwarmen en tada, er staat weer een maaltijd op tafel. Persoonlijk vind ik het fantastisch om deze kip geprept in mijn vriezer te hebben, echt een aanrader na een lange dag.
Stap 3: Kliekjes
Ik kan het maar niet vaak genoeg zeggen: “Weggooien is zonde mensen!” Zelf heb ik vaak genoeg een overrijpe banaan of rimpelige appel op de fruitschaal liggen. En ook ik heb weleens een paprika in de koelkast die zachter is dan dat ik eigenlijk zou willen. Vaak zijn ze dan nog best een dagje goed, maar omdat het er net even wat minder lekker uitziet – of niet weet wat je ermee aan moet – gooi je het weg.
Nou, dat doen we dus voortaan niet meer. Die overrijpe bananen kun je prima gebruiken voor een bananenbrood, mijn favo ontbijt. En van die niet zo shiny appels maak je heerlijke appelmoes-pannenkoekjes. Mijn kinderen vinden het verrukkelijk als ik ze klaarmaak. En die paprika? Die kan je ook door de tomatensoep mixen. Zo kun je voor elke left-over wel iets bedenken. Wees creatief, kliekjesdag it is!
Nog een bonustip! Een goede voorbereiding is het halve werk. Hier deel ik budget boodschappen tips zodat jij precies weet hoe je in de supermarkt wat extra geld op zak kunt houden.