Hutspot met gerookte forel en een zachtgekookt eitje

Een Hollandse klassieker met een verrassende twist: hutspot met gerookte forel en een zachtgekookt eitje. 

Hutspot: typisch Hollands 

Hutspot is een klassiek Nederlandse stamppot gemaakt van aardappelen, wortelen en ui. Alles wordt in één pan gegaard en vervolgens grof (of fijn!) gestampt. Dit gaat het beste met een stamper zoals deze aardappelstamper van Westmark. Hutspot wordt veelal gegeten met rookworst of draadjesvlees, maar ik doe het graag nét even anders en koos dit keer voor forel. 

Gek op stamppot? Maak dan ook eens mijn andijviestamppot

Gerookte forel 

Een lekker visje op z’n tijd kan nooit kwaad, en met deze verrassende combi til je alle smaakpapillen naar een hoger niveau. De vette vis is heel fijn van structuur en heeft een vrij neutrale smaak. Door het roken van de forel wordt de smaak een stuk intenser; een beetje zoals gerookte zalm, of paling. Het is misschien niet de eerste combinatie waar je aan denkt bij hutspot, maar geloof me: het matcht eigenlijk echt goed!

Hutspot met gerookte forel en een zachtgekookt eitje

Hutspot met gerookte forel en een zachtgekookt eitje
Totale tijd40 minuten

Hutspot met gerookte forel en een zachtgekookt eitje

4.30 van 17 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 25 g boter
  • 3 uien in kwart ringen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1,25 kg kruimige aardappels geschild, in stukken
  • 500 g winterwortel geschrapt, in plakjes
  • zout en peper
  • 4 eieren
  • 125 ml slagroom
  • 250 g gerookte forelfilet in grove stukken
  • mierikswortelpuree voor erbij (optioneel)

Bereidingswijze: 

  • Smelt de boter in een grote pan. Fruit de ui en laurier 10 minuten op laag vuur.
  • Schep de aardappel en wortel erdoor, giet er 1,5 liter water bij (of zoveel dat het geheel onderstaat) en voeg een snuf zout toe. Breng met het deksel op de pan aan de kook. Kook de groenten in 20 minuten gaar. Laat tegen het einde van de kooktijd van de aardappel en wortel de 4 eieren in een steelpan flink borrelend water zakken en kook ze 6½ minuut.
  • Giet af, spoel af onder koud water en pel ze. Giet de aardappel, wortel en ui af en verwijder de laurierblaadjes. Doe de rest terug in de pan. Giet de slagroom erbij, zet terug op laag vuur en breng de slagroom aan de kook. Draai het vuur uit en stamp de hutspot naar wens tot een grove of juist fijne puree. Breng op smaak met zout en peper.
  • Halveer de zachtgekookte eieren. Serveer de hutspot met op elk bord een eitje, wat stukken forel en indien gewenst een schepje mierikswortelpuree voor extra pit.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 624kcalKoolhydraten: 76gProteine: 28gVet: 24gVerzadigde vetten: 13gPolyunsaturated Fat: 2gMonounsaturated Fat: 7gTrans Fat: 1gCholesterol: 286mgNatrium: 274mgKalium: 2195mgVezels: 12gSuiker: 12gVitamine A: 21819IUVitamine C: 75mgCalcium: 158mgIJzer: 4mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.