Hot cross buns Pasen: een heerlijk zoet broodje

Traditioneel wordt dit gerecht gemaakt met Pasen, maar je kunt het natuurlijk het hele jaar door maken en eten. Behalve de zoete variant is er ook nog een hartige versie met kaas. Lekker!

Wil je dit recept maken, dan is het verstandig om het deeg alvast een dag van tevoren te bereiden, zodat je niet nog uren moet wachten op de Paasochtend zelf. De broodjes zijn gelukkig niet ingewikkeld om te bereiden en smaken heerlijk met lekker veel abrikozenjam op de bovenkant gesmeerd.

Heb je nou niks met hot cross buns, maar wil je wel los met lekker zoete broodjes? Probeer dan eens deze lekkere sticky kaneelbroodjes.

Een stukje geschiedenis

Hot cross buns hebben een rijke traditie die teruggaat tot het oude Engeland. Oorspronkelijk werden ze op Goede Vrijdag gebakken om het einde van de vastentijd te markeren. De kenmerkende kruisvorm bovenop symboliseert de kruisiging van Jezus, terwijl de gebruikte specerijen herinneren aan de balseming. Het is fascinerend hoe een eenvoudig broodje zoveel betekenis en geschiedenis kan dragen.

Tips voor de perfecte buns:

Voorbereiding is key: Begin een dag van tevoren met het deeg, zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen en je op de dag zelf minder tijd kwijt bent.

Variaties naar smaak: Hoewel cranberries een heerlijke twist geven, kun je ook experimenteren met rozijnen, krenten of zelfs stukjes gedroogde abrikoos.

Kruidenmix: De koekkruiden in dit recept zorgen voor die warme, vertrouwde smaak. Voeg gerust een snufje extra kaneel of nootmuskaat toe voor een persoonlijke touch.

Dus, waar wacht je nog op? Haal die schort tevoorschijn, zet je favoriete muziek op en geniet van het bakproces. Met dit recept breng je niet alleen heerlijke geuren in huis, maar ook een stukje traditie en heel veel liefde.

hot cross buns
Totale tijd2 uur 40 minuten

Hot cross buns

Maak het deeg een dag van tevoren!
5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 personen
  • 4 grote eieren
  • 3 el melk
  • 400 gr meel type 00
  • 1 zakje gist 7 gr
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl koekkruiden
  • 1 sinaasappel rasp
  • Snufje zout
  • 150 gr gedroogde cranberries
  • 200 gr ongezouten boter in blokjes, op kamertemperatuur
  • 50 gr bloem
  • 1 el kristalsuiker
  • ½ tl kardemom
  • 3 el abrikozenjam

Bereidingswijze: 

  • Klop de eieren en de melk samen. Doe dit over in een maatbeker.
  • Doe bloem, gist, suiker, specerijen, sinaasappel rasp, cranberries en een snufje zout bij elkaar. Kneed dit met een mixer met een deeghaak, zet op medium snelheid.
  • Giet het eiermengsel er langzaam in tot je een zacht soepel deeg hebt. Voeg de boter toe en kneed dit door voor 8-10 minuten of tot het deeg weg gaat van de zijkanten van de kom en aan de haak blijft kleven. Schraap van de haak, dek af en zet in de koeling voor een nacht.
  • Stort het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het kort door, rol het dan in een lange worstvormige rol. Deel door vieren en verdeel elke kwart in drie stukken. Je hebt dan 12 porties.
  • Rol elke portie in een bak en plaats deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat wat ruimte over tussen elke bal om te kunnen rijzen.
  • Dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek rijzen voor 2 uur of tot verdubbeld in volume.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Om de topping te maken meng je de bloem met de suiker, kardemom en ongeveer 3 el water. Voeg elke keer een eetlepel water toe tot je een dik papje hebt. Doe dit in een spuitzak met een smalle opening. Maak hiermee kruisjes over elk bolletje.
  • Bak voor 20 minuten tot goudbruin en gaar.
  • Verwarm ondertussen de abrikozenjam en bestrijk de warme broodjes daarmee zodra ze uit de oven komen.
  • Laat volledig afkoelen voor je ze serveert.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.