Binnenkort een groot diner en wil je helemaal uitpakken? Dan is deze geroosterde knolselderij uit de oven het ideale bijgerecht.
Knolselderij: de inhoud is wat telt
De knolselderij is de knol van de selderijplant. Deze groeit net boven de grond en is ongeveer 10 centimeter groot. Je bent deze vast wel eens tegen gekomen in een moestuin, bij de groenteboer of in de supermarkt. Daar liggen ze vaak vooraan op de groenteafdeling. De knol wordt vaak vooral in het najaar veel gegeten en heeft een milde smaak met een hint van anijs. Ze zijn niet moeders mooiste, maar de smaak is echt verrukkelijk! In dit gerecht maak ik een geroosterde knolselderij waar de anijssmaak wordt versterkt door de knoflook, laurier en rozemarijn. Een ware smaakexplosie, al zeg ik het zelf.
Meer weten over knolselderij? Lees dan mijn artikel waarin ik alles vertel over de knolselderij + mijn favoriete recepten.
Geroosterde knolselderij uit de oven
De knolselderij is op verschillende manieren te bereiden. Braden, grillen, bakken of stoven. Hoe je de knolselderij ook bereid, het is een ruwe diamant met een verfijnde smaak. Vandaag gaan wij ‘m roosteren in de oven. Gebruik hiervoor een ovenschaal, bijvoorbeeld zoals deze Ovenware ovenschaal.

Hele geroosterde knolselderij uit de oven
Ingrediënten
- 1 knolselderij
- 2 kg kleine aardappels gewassen
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 takjes rozemarijn gerist
- 2 blaadjes laurier
- zonnebloemolie
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 200°C.
- Was de knolselderij heel grondig, eventueel in warm water en met een sponsje. Droog goed.
- Meng 50 ml zonnebloemolie met de fijngehakte knoflook, peper en zout.
- Snijd de knolselderij in tot ongeveer de helft, met 2 cm ertussen. Leg op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met zonnebloemolie – zorg dat het ook goed in de inkepingen komt. Stop daar de rozemarijn en de blaadjes laurier in. Dek af met aluminiumfolie en rooster een uur in de oven.
- Haal na een uur de plaat uit de oven, leg de aardappels om de knolselderij en haal het aluminiumfolie er af. Besprenkel de aardappels ook met wat olie.
- Rooster nog ongeveer 45 minuten tot de aardappels en knolselderij gaar zijn. De takjes rozemarijn en blaadjes laurier kun je wegdoen voor het serveren.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.