Wat is halloumi?
Je bent het vast wel eens tegengekomen in de supermarkt of in een kookboek: halloumi. Het is een witte kaas uit Cyprus, meestal gemaakt van schapen- en geitenmelk, soms aangevuld met koeienmelk. Deze ongerijpte kaas wordt vaak in een adem genoemd met feta, waar hij wat smaak betreft inderdaad wel een beetje op lijkt. De textuur is echter heel anders: halloumi is vrij elastisch en een beetje rubberachtig en lijkt daarmee een beetje op mozzarella. Halloumi is heel geschikt om te bakken, omdat de kaas niet smelt maar mooi stevig blijft. Behalve in deze halloumi-bites is deze kaas ook heerlijk in een salade, zoals deze linzensalade met aubergine en tahin.

Crispy bites maken
Om dit gerecht te maken, begin je met de saus. Daarvoor fruit je sjalot met een pepertje en blus je dat mengsel af met tomatenpulp uit blik, balsamico en een beetje suiker. Dat laat je zachtjes koken tot een licht stroperige saus ontstaat. Voor de knapperige halloumi haal je blokjes van deze Cypriotische kaas door bloem, dan door ei en tot slot door paneermeel. De blokjes bak je in een laagje olie, waardoor ze lekker knapperig worden. Warm zijn deze bites het allerlekkerst, wacht dus niet te lang met serveren!

Halloumibites met zoet-pittige balsamicodip
Ingrediënten
- 2 sjalotjes in dunne ringen
- 1 rode chilipeper in halve ringetjes
- zonnebloemolie
- 1 blik tomatenpulp van 400 g
- 4 el balsamicoazijn
- 3 el rietsuiker
- 60 g paneermeel of panko
- 1 tl zoet paprikapoeder
- zout en zwarte peper
- 5 el bloem
- 2 eieren
- 500 g halloumi in blokjes van 3 cm
Bereidingswijze:
- Fruit de sjalot en chilipeper 5 minuten op zacht vuur in 1 eetlepel zonnebloemolie. Voeg de tomatenpulp, balsamicoazijn en rietsuiker toe en breng al roerend aan de kook. Draai het vuur omlaag en laat 20-30 minuten pruttelen. Schep over in een kom en laat afkoelen.
- Schud het paneermeel op een diep bord en roer er het paprikapoeder en wat zout en peper doorheen.
- Doe de bloem op een tweede diep bord en klop de eieren even goed los in een kom.
- Haal de blokjes halloumi eerst door de bloem (schud het overtollige bloem eraf), haal dan door het ei en wentel vervolgens door het paneermeel.
- Verhit een royale laag zonnebloemolie (of andere neutrale olie) in een koekenpan. Frituur hierin de halloumibites zo’n 5-7 minuten, tot deze rondom goudbruin en kanpperig zijn.
- Serveer de halloumibites warm met de balsamicodip.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.