Winterse groentestoof à la Mil
Dat een goede stoofpot altijd gemaakt moet worden met rundervlees is allesbehalve waar. Ik heb al ontiegelijk veel stoofpotjes op en ik kan je vertellen dat je ze precies kunt maken met de ingrediënten die jij lekker vindt. Dit keer maak ik een vegetarische winterstoof. Dit groentestoofje maak je eenvoudig vegan door de feta weg te laten en de stoof af te maken met een plantaardige yoghurt. Wil je nu liever een groentestoof met vlees? Dan kun je ervoor kiezen om wat gebakken kipfiletblokjes aan de stoof toe te voegen. Net zo snel klaar en ook nog eens lekker! Of eet hem gewoon zoals die is, boordevol groenten.
Winterse groenten
Deze groentestoof zit vol met winterse groenten. De ingrediënten zijn: bospenen, pompoen, aardappels, uit, knoflook, feta en koriander. Hierdoor is de stoof ontzettend smaakvol en ook nog eens gezond. De ui en de knoflook geven het gerecht extra diepte, de verkruimelde feta geeft een romige en iets zure smaak én de kruiden zorgen voor een extra kick. Vooral de harissa zorgt voor een unieke smaakdimensie. Ai ai ai!
Stoofgerechten
Ben je benieuwd naar meer van mijn stoofpotjes? Probeer dan ook eens mijn kipstoof, ultieme runderstoof, vegan linzenstoof met aubergine, kipstoof met meiknol en orzo, lamsschenkel stoof, eenpans-doperwtenstoof, pittige pompoenstoof met kaasknoedels, eenpansstoof met kabeljauw, witte bonenstoof met parmezaancroutons of karni stobá: een stevige Antilliaanse stoofschotel. Kun je nu geen genoeg krijgen? Bekijk dan ook eens mijn stoofschotel pagina.

Gezonde winterse groentestoof
Ingrediënten
- 5 bospenen
- 3/4 pompoen ca. 400 gr
- 400 gr vastkokende aardappels
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2-3 el olijfolie
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 2 el tomatenpuree
- 3 el harissa
- 500 ml groentebouillon
- 400 gr kikkererwten
- 75 gr feta
- 2 takjes koriander
- Peper
- Zout
Bereidingswijze:
- Maak de bospenen schoon en snijd deze in plakjes. Borstel de pompoen (de schil zorgt voor wat extra bite/structuur in het gerecht) en aardappels schoon en snijd ze in stukken. Hak de ui en knoflook fijn.
- Verhit een scheutje (2-3 eetlepels) olijfolie in een stoofpan en bak de ui en knoflook in ca. 4-5 minuten op laag vuur totdat ze glazig en zacht zijn.
- Voeg de komijn- en het korianderzaad toe aan de pan en bak samen met de pompoen, wortel en aardappels ca. 6-7 mee totdat de groenten lichtbruin van kleur zijn.
- Meng de tomatenpuree en harissa door de groenten. Breng verder op smaak met peper en zout. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat ca. 30 minuten zachtjes met de deksel op de pan stoven. Voeg in de laatste 5 minuten de kikkererwten toe en houd de deksel van de pan terwijl je de kikkererwten verwarmt.
- Serveer de groentestoof met verkruimelde feta en platbrood. Hak de koriander fijn en strooi over de groentestoof.
- Tip: Deze stoof maak je eenvoudig vegan door de feta weg te laten en bij de stoof een plantaardige yoghurt te geven. Liever met vlees? Bak dan wat blokjes kipfilet en voeg toe aan de stoofpot.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.