Winterse caesar salade

45 minuten

Na een heerlijke kerst met feestelijke maaltijden, zet ik nu een stap richting de groenteboer, want ik heb me een partij zin in lekkere groenten. Deze keer ga ik voor een winterse caesar salade. Overigens niet de meest calorie-arme optie, maar dat hoeft ook niet altijd. Aan vitamientjes niets te kort!

Winterse groenten

Het zal je vast niet verbazen dat deze winterse caesar salade, vol winterse groenten zit. Pastinaak, spruiten en boerenkool zijn de drie toppers die je vandaag terugvindt. Ook winterse smaakmakers zoals rozemarijn zijn wat mij betreft onmisbaar. De pastinaak en spruitjes leg je samen met een bolletje knoflook op een bakplaat en zet je voor een halfuurtje in de oven tot ze lekker knapperig en bruin zijn. De boerenkool bak je niet, maar kneed je later door een homemade dressing. Geloof me, daar wordt de boerenkool heerlijk zacht van. Wat een feestje!

De lekkerste dressing 

Deze winterse caesar salade gaat gepaard met een heerlijke dressing. En ehh, als je het mij vraagt dan maak je de lekkerste dressing met eigen handen. Dat is echt een easy klus. Zet een grote mengkom op het keukenblad en voeg daar mayonaise, olijfolie, sap van een citroen, mosterd, Parmezaanse kaas en ansjovis aan toe. Niet schrikken van dat laatste, want de ansjovis hak je heel fijn en het zorgt puur voor een lekker zoutje. 

Zo maak je ‘m vega 

Naast de winterse groenten en een zelfgemaakte dressing gaan er ook wat macadamia noten en pancetta door deze salade. Wil je liever een vega caesar salade? Laat dan de ansjovis weg uit de dressing en gebruik in plaats van 30 gram kaas, 50 gram en voeg wat extra mosterd toe. Vervang de pancetta door plantaardige spekjes of laat het weg. Zo simpel is het. 

Een andere lekkere vega optie is deze: green Goddess salade.

Het recept van deze winterse caesar salade vind je hieronder!

Winterse caesar salad miljuschka

Winterse Caesar salade

No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht, Salade
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 1 Bakplaat
  • 1 Oven

Ingrediënten
 

  • 2-3 pastinaken ca 400 gr
  • 300 gr spruitjes geschoonde
  • 150 gr brood zuurdesem
  • 6 el olijfolie
  • 1 bol knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • 160 gr plakjes pancetta
  • 5 el mayonaise
  • 1 el mosterd
  • 6 ansjovisfilets
  • 1 citroen
  • 300 gr boerenkool gesneden
  • 60 gr macadamianoten
  • 30 gr Parmezaanse kaas geraspt + extra voor garnering
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C Celsius (onder- en bovenwarmte) of 180 graden (hete lucht).
  • Schil de pastinaken en snijd ze in stukjes en halveer de spruitjes. Snijd het brood in blokjes. Verdeel de pastinaak en spruitjes over een bakplaat. Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie, hak de rozemarijnnaaldjes fijn en strooi over de groenten. Bestrooi met peper en zout. Snijd de bol knoflook doormidden en leg tussen de groenten.
  • Rooster de groenten 30 minuten in de voorverwarmde oven. Leg na 20 minuten de plakjes pancetta en blokjes brood tussen de groenten en bak tot ze knapperig en bruin zijn.
  • Snijd de ansjovis fijn. Meng in een grote kom mayonaise, mosterd, fijngehakte ansjovis, geraspte Parmezaanse kaas, sap van 1 citroen en 3 eetlepels olijfolie. Breng eventueel verder op smaak met peper.
  • Doe de boerenkool in de kom bij de dressing en kneed de dressing met je handen door de boerenkool. Door het kneden wordt de boerenkool zacht en lekkerder om te eten. Laat de dressing in de boerenkool trekken.
  • Hak de macadamianoten grof. Haal de groenten uit de oven en schep ze samen met de plakjes pancetta en gehakte macadamianoten door de boerenkool. Knijp de geroosterde knoflook uit de schilletjes en voeg deze toe aan de salade. Top af met extra geraspte Parmezaanse kaas.

Notities

Tip!
 
Wanneer je ansjovis koopt in olijfolie kun je deze olie gebruiken om door de
dressing te mengen. Je gebruikt én de olie én de dressing smaakt extra lekker!
 
Voor een vega versie laat je de ansjovis weg uit de dressing, gebruik in plaats
van 30 gram kaas, 50 gram en voeg wat extra mosterd toe. Vervang de
pancetta voor plantaardige spekjes of laat weg.
 
Ook lekker met notenbrood!
 

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.