Gezond ijs, zo maak je het
IJs is voor velen de ultieme guilty pleasure. Maar wat nou als ik je vertel dat je ijs ook kunt maken zonder schuldgevoel? Dit gezonde ijs is romig, zoet en verrassend fris, maar toch voedzaam en boordevol goede ingrediënten. Perfect als nagerecht op een warme zomerdag, maar net zo lekker als je gewoon zin hebt in iets zoets bij de koffie. En het mooiste? Je hebt maar een handvol ingrediënten nodig en je blender doet het meeste werk voor je.
Waarom gezond ijs zo’n gamechanger is?
Normaal ijs zit vaak bomvol suiker en room, maar dit recept bewijst dat het ook anders kan. De basis van dit gezonde ijs is namelijik cottage cheese. Ja, dat klinkt misschien een beetje gek. Toch is dit dé reden dat het ijs zo lekker romig en eiwitrijk wordt. Cottage cheese geeft je ijs niet alleen een fijne structuur, maar zorgt er ook voor dat je langer een verzadigd gevoel houdt. Win-win dus: genieten en iets goeds doen voor je lijf.

Cottage cheese als ultieme ijsbasis
Misschien denk je: cottage cheese in ijs? Maar geloof me, dit werkt fantastisch. Door het te blenden met een vleugje vanille en ahornsiroop verandert het in een zijdezachte massa die bijna doet denken aan roomijs. Het is een slimme manier om meer eiwitten binnen te krijgen, zonder liters slagroom of kilo’s suiker. Plus, cottage cheese heeft een neutrale smaak waardoor je eindeloos kunt variëren met toppings en swirl-ins.
Gezond ijs met toppings
Wat dit gezonde ijs zo speciaal maakt, zijn de finishing touches. Je roert er een swirl van bosbessen fruitspread doorheen, waardoor je niet alleen een prachtige marmerstructuur krijgt, maar ook een frisse, fruitige smaak. En dan… het detail dat het verschil maakt: een drupje extra vierge olijfolie en een snuf grof zeezout on top. Dat klinkt misschien gek, maar door die combinatie is het ijs zo bizar lekker. Zoet, zout, romig en fris, alles in één hap.
Met dit recept heb je altijd een gezond, zelfgemaakt toetje achter de hand. Het is voedzaam, makkelijk en zo lekker dat je je afvraagt waarom je ooit nog gewoon ijs zou kopen. Dus pak die blender erbij en verras jezelf met dit romige, frisse en superlekkere gezonde ijs. Wedden dat dit een favoriet wordt in jouw keuken?

Gezond ijs
Benodigdheden
- Blender
Ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 600 gr cottage cheese
- 6 el ahornsiroop
- 1/2 tl zout
- 2 el bosbessen fruitspread
- Extra vierge olijfolie
- Grof zeezout
Bereidingswijze:
- Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het vanillemerg met de cottage cheese, ahornsiroop en zout in de blender. Maal glad.
- Doe het mengsel in een bak. Verdeel er kleine schepjes jam over en roer half door.
- Dek af en laat 5 uur opstijven in de vriezer.
- Verdeel het ijs over 6 bakjes, besprenkel met de olijfolie en een klein snufje grof zeezout.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka