Rijst is niet alleen een ideale neutrale basis voor een doordeweeks maaltje; voor bijvoorbeeld naast gebakken kip en groenten of een curry. Rijst kan ook absoluut de hoofdrol spelen in een gerecht! Vandaag deel ik mijn favoriete gerechten met rijst met jullie, die misschien verrassender zijn dan je verwacht.
Een van de lekkerste gerechten met rijst: paella
Je denkt dat bij het nationale gerecht van Spanje, paella, misschien de zeevruchten de hoofdrol spelen. Maar elke Spanjaard weet dat het eigenlijk écht om de rijst gaat. Die moet aan de binnenkant zacht, kruidig en fluffy zijn – maar aan de randjes van de pan superkrokant nét niet aangebakken. Voor de beste paella gebruik je ‘Arroz Bomba’ – deze bomba-rijst is kort-korrelig en perfect in gerechten in de Valenciaanse keuken.
Lees hier mijn recept voor een goede paella met vis.
Tropische rijstsalade met pinda’s
Deze tropische rijstsalade is bij uitstek geschikt voor een lekker warme zomerse avond, waarbij je niet al te lang in de keuken wilt staan. Het is makkelijk om te maken en nog makkelijker als je toevallig al een restje met rijst over hebt. Lees hier mijn recept.
Poké bowls
Poké bowls eten we hier vaak als een gezonde vorm van “fast food”, want het kost letterlijk maar een paar minuten om klaar te maken. Het gaat om rauwe vis van hoge kwaliteit, knapperige extra smaakmakers maar vooral: de allerbeste plakkerige sushi-rijst. Ik heb er zelfs eentje gemaakt van ‘bloemkoolrijst’ – heeft natuurlijk niets met the real deal te maken, maar is wel ontzettend lekker. Het recept vind je hier.
Eenpansgerecht met rijst (met kipsaté!)
Een wel heel erg lekker en erg makkelijk gerecht: eenpansrijst met kipsaté. Een gerecht wat je makkelijk in de oven bereidt. Het garen heeft wel even tijd nodig, maar dan is het ook de moeite waard. Het recept vind je hier.
Congee
Congee is een soort Chinese versie van rijstepap, maar dan hartig geserveerd. Een beetje gek, maar heel lekker. De basis is vaak jasmijnrijst; zacht en geurig. In China eten ze congee vaak als ontbijt met kip, lente-uitjes en ingelegd zuur. En een eitje er bovenop!
De zoete kant op: Gebakken rijstpudding met abrikozen
Rijstpudding is een van mijn favoriete zoete gerechten met rijst. Als je gaat zoeken dan kun je het vinden in nagenoeg alle landen ter wereld, maar het meest toch wel in Zuid Amerika. Ik deelde daarvan al eens eerder het recept voor arroz con leche.
En waarschijnlijk zijn veel van jullie grootgeworden met dingen als rijstebrij of rijstepap. Ik geloof niet dat het nog heel erg populair is in Nederland, maar daar komt verandering in met dit recept voor een gebakken rijstpudding. Het is gebaseerd op een recept wat ik tegen kwam in mijn speurtocht naar Tjechische recepten, maar ik maakte er een andere variant van. En o jongens, deze is zo lekker! Je vindt het recept hier.