Welke aardappel heb ik nodig?
Een goed gepofte aardappel is zacht van binnen en heeft een lekker knapperig randje. Je kunt er van alles mee, maar de soort aardappel die je kiest om te poffen, is wel van belang. Het is fijn om een grote, ietwat kruimige aardappel in huis te halen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Santé, Bintje of Maritiema. De groenteboer kan je ook zeker op weg helpen, als je er niet uitkomt!
Boerenkool: veelzijdiger dan verwacht
Wie aan boerenkool denkt, denkt al snel aan stamppot. Ik ben zelf onwijs fan van stamppot, maar dit keer stop ik de kool even in een ander jasje.
Het is misschien niet de eerste groente waar je aan denkt bij gepofte aardappels, maar het is een perfecte combinatie. De boerenkool smaakt heerlijk bij de gepofte aardappel in de winter – en zoals je misschien wel weet, is boerenkool het lekkerst als de vorst er overheen is geweest. En nee, dat is geen fabel! Het zetmeel wordt dan omgezet in suiker waardoor de bittere smaak wat verandert. Boerenkool zit vol met vitamines, calcium en vezels, en is dus hartstikke gezond. Hoe groener de kool, hoe gezonder deze is.
Naast stamppot en gepofte aardappelen, kun je nog veel meer doen met boerenkool. Je kunt de groene bladeren roerbakken voor in een pasta, bakken voor in een quiche, rauw eten en zelfs fijnmalen voor in een smoothie. Toevallig heb ik van dat laatste ook een heerlijk recept. Zie hier mijn groene smoothie met boerenkool.


Gepofte aardappel met boerenkool en geitenkaas
Ingrediënten
- 4 pofaardappels schoongeboend
- 1 el olijfolie
- 250 g gesneden boerenkool
- 2 tenen knoflook geperst
- 4 takjes basilicum blad gescheurd
- zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
- 150 g zachte geitenkaas naturel in stukjes
- 100 ml yoghurt
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Prik de aardappels rondom in met een vork en verpak ze in aluminiumfolie. Leg ze op een bakplaat en pof ze ongeveer 1 uur in de oven, of tot ze gaar en vanbinnen zacht zijn. Prik erin met een vork of mes om dit te testen.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan. Roerbak de boerenkool een minuut of 3, tot het blad begint te slinken. Schep de knoflook erdoor, draai het vuur omlaag en bak de knoflook 1 minuut mee.
- Schep de basilicum door de boerenkool, met de yoghurt en geitenkaas en breng de vulling op smaak met zout en peper.
- Pak de aardappels uit, snijd ze open en vul ze met de boerenkoolvulling.
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Bijgerechten
- Budget recepten
- Dieetsoorten
- Hollandse recepten
- Kaas recepten
- Vegetarische recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.