Gegrilde groenten = zomer op je bord
Zodra de eerste zonnestralen je tuin raken of je de barbecue van stal haalt in de achtertuin, weet je: dit wordt genieten. En ja, vlees en vis zijn klassiekers op het rooster, maar geloof me: groenten van de BBQ zijn echt next level. Krokant van buiten, sappig vanbinnen, met die heerlijke rokerige smaak die je alleen van de barbecue krijgt. Deze gegrilde groenten zijn zo simpel als wat, maar oh zo lekker. Perfect als bijgerecht, of als je net als ik niet kunt stoppen met snacken gewoon als volwaardige maaltijd met een lekker stuk brood erbij.
Simpel, snel en heel veel smaak
We houden van makkelijke recepten die niet inleveren op smaak, toch? Dit is er zo ƩƩn. Met maar een handjevol ingrediĆ«nten tover je aubergine, courgette en paprika om tot een kleurrijk feestje op je bord. Een flinke scheut olijfolie, een kneepje rode wijnazijn, wat gedroogde oregano (dat ruikt zo lekker als het warm wordt!) en een beetje venkelzaad voor die anijsachtige twist. En dan, heel belangrijk, de knoflook. Die mag niet ontbreken. Geef die groenten een lekkere marinade, laat de barbecue zijn magie doen en je hebt een bijgerecht waar iedereen voor terugkomt.Ā

Tip van de chef: zo haal je alles uit je groenten
Wil je net dat beetje extra? Laat de groenten even marineren voordat ze de grill op gaan. Minimaal 10 minuten, maar als je tijd hebt: laat ze gewoon lekker badderen in die smaakbom. En nog een tip: gebruik een grillrooster of grillpan zodat je die mooie streepjes krijgt en niets door het rooster valt. Afwerken doe je met verse peterselie voor dat groene knappertje en een extra scheutje olijfolie voor de glans. Want we eten ook met onze ogen, toch?
Het perfecte bijgerecht
Dit gerecht is niet alleen mega lekker, maar ook nog eens voedzaam en het perfecte bijgerecht. Je krijgt al die goede vezels, vitamines en smaak, zonder gedoe. Ideaal als bijgerecht naast een mooi stuk vlees of vis, maar ook top als vulling voor een gegrild flatbread, als salade topping, of door een lauwwarme couscous. Kortom: dit recept is een echte alleskunner. En extra fijn: het is ook nog eens binnen 25 minuten klaar. Hallo zomeravond zonder stress!
BBQ-geluk
Er is gewoon iets magisch aan koken op vuur. De geur, het geluid, het buiten zijn. Of je nou in je eentje staat te grillen met een wijntje in je hand of de hele buurt uitnodigt voor een spontaan tuinfeest: deze gegrilde groenten passen er altijd bij. Ze brengen balans in je bord, kleur op tafel en een berg smaak zonder poespas. Dus: hup, steek die BBQ aan en laat die groenten schitteren als echte sterren van de avond, het is tijd voor BBQ-geluk.

Gegrilde groenten van de BBQ
Benodigdheden
- Babecue
- Houtskool
- Aanmaakblokjes
- rasp
- Hittebestendige tang
Ingrediƫnten
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 paprika
- 1 teentje knoflook
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl venkelzaad
- 1 el rode wijnazijn
- 4 el extra vierge olijfolie + extra
- 15 gr peterselie
Bereidingswijze:
- Snijd de aubergine en courgette in de schuine stukken. Bestrooi aan beide kanten met zout. Snijd de paprika om de zaadjes heen in 4 stukken. Ā
- Rasp de knoflook. Doe de knoflook met de oregano, venkelzaad, azijn en olie in een kom en roer goed. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de peterselie fijn. Ā
- Steek de barbecue aan. Zorg ervoor dat je een heet en een minder heet gedeelte hebt. Ā
- Bestrijk de groenten heel licht met olie en verdeel over het hete gedeelte van de barbecue. Keer af en toe en verplaats naar het minder hete gedeelte als ze te snel donker worden. Ā
- Verdeel de groenten over een schaal en schep de dressing erover. Bestrooi met de peterselie en breng op smaak met extra peper en zout.Ā
- Recepten
- BBQ recepten
- Gezonde recepten
- Groente recepten
- Seizoensrecepten
- Snelle recepten
- Vegan recepten
- Vegetarische recepten
- Zomer

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka