Lente stamppot
De lente is vaak nog een beetje een wisseling van weer en temperaturen. De ene dag zomers warm en de andere dag herfst. Wat eet je dan? Een lente stamppot zoals deze. Genoeg koolhydraten, maar toch met ingrediënten die bij de lente passen, zoals asperges en waterkers. Asperges zijn voor mij het ultieme lente product. Samen met rabarber en waterkers. De rabarber zet ik als dessert op tafel. Maar verder is deze stamppot dus op en top lente.
Misoboter
Als smaakmaker gebruik ik miso. Miso is een gefermenteerde pasta die voornamelijk wordt gemaakt van sojabonen, zout, en koji. De kleur kan variëren van wit to donkerbruin, afhankelijk van de fermentatieduur en de ingrediënten. Over het algemeen geldt: hoe langer de fermentatie, hoe donkerder en sterker de smaak van de miso pasta is. Miso is een echte umami bom, het heeft een unieke smaak die wordt beschreven als hartig, zout en umami. Umami is de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, bitter, en zout. Van de miso maak ik misoboter, waarin ik niet alleen de asperges grill, maar ik maak ook nog een mooie quenelle. Wat dat is? Dat vertel ik je hieronder.
Hoe maak je een quenelle?
Een quenelle is een elegante ovale vorm, vaak gemaakt van zachte ingrediënten zoals ijs, mousse of boter. Hoe je een quenelle maakt? Dit is mijn stappenplan:
- Schep het gewenste voedsel op met een lepel, die een ovale vorm heeft.
- Gebruik een tweede lepel of je vingers om het voedsel van de lelepel te scheppen en een gladde, ovale vorm te creëren. Beweeg de lepel of je vingers in een soepele, vloeiende beweging om de gewenste vorm te krijgen.
- Als je eenmaal tevreden bent met de vorm, plaats je de quenelle voorzichtig op het gerecht waarop je het wilt serveren. Zorg ervoor dat het voedsel mooi gepresenteerd wordt en eventueel met saus of garnering wordt versierd.
- Quenelles vereisen wat oefening om ze perfect te maken, maar met geduld en een beetje handigheid kun je prachtige quenelles maken om je gerechten mee te garneren.
Toch nog moeilijk?
Bekijk de video hieronder maar.
@al.brady Now you can quenelle (or rocher) just like the butter guy! #butter #buttertok #tiktokchef #foodtiktok #hothoney #foodtok ♬ original sound – Al Brady

Gegrilde asperges met misoboter en lente stamppot
Ingrediënten
- 750 gr kruimige aardappels
- 3 el miso
- 100 gr roomboter
- 1 el sojasaus
- 1 eieren
- 100 gr doperwten (diepvries)
- 750 gr witte asperges
- 200 ml crème fraîche
- 100 gr waterkers
- 200 gr prosciutto (gebakken)
- 1 el neutrale olie
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken, vul de pan met water tot ze net onderstaan. Voeg zout toe en kook de aardappel in ca 15-20 minuten gaar. Giet ze af, doe ze terug in de pan en laat ze met de deksel op de pan droogstomen.
- Mix in een kom met een mixer of gebruik een keukenmachine de roomboter, miso en sojasaus tot een smeuïge misoboter.
- Kook ondertussen de eieren zacht in een pan met kokend water, ongeveer 6-7 minuten. Laat ze schrikken in koud water. Pel ze en halveer ze.
- 4Doe de diepvries doperwten in een kom, schenk er heet water over en laat ze 3-4 minuten afgedekt staan.
- Schil de asperges, hak de onderkant er af en halveer ze. Bestrijk de asperges licht met olie. Verwarm een grillpan op middelhoog vuur en grill de asperges tot ze gaar en licht gekarameliseerd zijn, ongeveer 5-7 minuten. Voeg halverwege 3 theelepels van de misoboter in de pan toe zodat de asperges in de misoboter gebakken worden. Bestrooi met peper en zout.
- Stamp de gekookte aardappels fijn met een pureestamper. Voeg de crème fraîche, doperwten en waterkers toe en meng goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de lentestamp over de borden. Leg de gegrilde asperges op de stamppot. Pel de zachtgekookte eitjes en snijd ze doormidden. Leg ze bij de asperges. Serveer met plakjes uitgebakken prosciutto en de misoboter, bijvoorbeeld mooi in een quenelle.
Tip!
- Waterkers is vooral in het voorjaar en zomer verkrijgbaar -kun je er niet aankomen? Stamp dan jonge bladspinazie, veldsla of rucola door de stamppot.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.