Franse salade met verse artisjokken

Waan je even in la douce France met deze klassieke salade met verse artisjokken. Zachte kropsla en een friszure vinaigrette erbij: à table!

Over artisjokken

Je hebt ze vast wel eens gezien, met hun stekelige, gesloten knoppen: artisjokken. Niet per se een ingrediënt waar je meteen honger van krijgt hè? Artisjokken zijn de eetbare bloemknoppen van een distel, die bestaan uit een heleboel blaadjes die om een bodem zijn gevouwen. Uiteindelijk gaan de blaadjes open en ontstaat vanuit het midden een paarse bloem. Mind you: eenmaal bloeiend is een artisjok niet meer eetbaar.  Je kunt een hele artisjok koken, de blaadjes een voor een uit de bloem trekken en het onderste stukje van ieder blaadje eten. Dit is een klassieke manier van artisjokken eten, waarbij vaak verschillende soorten vinaigrette worden geserveerd. Heb je daar zin in? Hier lees je waar je dan op moet letten. Artisjokharten- en bodems kom je ook veel tegen in blik. Handig als je geen tijd hebt voor een artisjok-project!

Franse vinaigrette

Geen land waar ze zo goed salades kunnen aanmaken als Frankrijk. Hun vinaigrettes zijn ongeëvenaard. Een klassieke Franse vinaigrette – een soort dressing – bestaat uit mosterd, soms een fijngesnipperd sjalotje, citroensap en/of azijn, olie, zout en peper. Net als in iedere dressing draait het bij een vinaigrette om de perfecte balans. Houd grofweg aan dat je 2 delen olie gebruikt met 1 deel azijn, en proef je vinaigrette altijd! Nog een tip: meng de sla pas vlák voor het serveren met de vinaigrette. Het zuur zorgt ervoor dat de sla slinkt, en dat is natuurlijk niet wat je wilt met een salade.

Franse salade met artisjok
Totale tijd38 minuten

Franse salade met verse artisjokken

5 van 4 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • sap van 2 citroenen
  • 4 grote artisjokken
  • fijn zout en zwarte peper
  • 200 g sperziebonen
  • 4 eieren
  • 5 el extra vergine olijfolie
  • el gladde mosterd
  • 1 kropsla blad grof gescheurd

Bereidingswijze: 

  • Zet een steelpan koud water klaar en voeg hieraan de helft van het citroensap toe.
  • Breek de stelen van de artisjokken met de hand af. Breek de blaadjes af, totdat je bij de zachtere, gele, binnenste blaadjes komt. Wrijf de gele blaadjes in met een beetje citroensap.
  • Snijd de bovenste 2-3 cm van de artisjokken af. Schil met een aardappelschilmesje rondom het harde randje van de onderkant.
  • Snijd de artisjokken door het hart heen doormidden en schep het ‘hooi’ eruit. Zodra je hiermee klaar bent kun je ze in de pan met water leggen.
  • Voeg ½ theelepel zout toe aan je pan, breng het water aan de kook en laat 15-20 minuten koken, of tot de artisjokken gaar zijn.
  • Kook de sperziebonen in ca. 10 minuten beetgaar.
  • Kook de eieren 7½ minuut in kokend water. Laat schrikken onder de koude kraan en laat afkoelen.
  • Doe de rest van het citroensap met de extra vergine olijfolie, de mosterd en wat zout en peper in een schone, lege jampot. Schroef het deksel erop en schud goed door elkaar. Proef en breng waar nodig de smaken in balans.
  • Doe de sla in een slakom, voeg de sperziebonen en artisjokken toe en meng. Pel en halveer de eieren en leg ze op de salade. Druppel er tot slot de vinaigrette overheen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Franse salade met artisjok

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.