Last minute kerstkrans salade: een heerlijk bijgerecht

40 minuten

Paniek in de tent én op nog snel op zoek naar bijgerecht? Dan heb ik een overheerlijke last minute kerstkrans op basis van geitenkaas voor je. Binnen een handomdraai staat ‘ie op tafel. Heerlijk lepelen met het hele gezin. Vrolijk kerstfeest!

Feest met geitenkaas

Geitenkaas is zo’n lekker product waar je eenvoudig een zoete of hartige draai aan geeft. Zo is een broodje met geitenkaas en vijgen mega lekker. En wat dacht je van geitenkaas in een jasje van pistaches en cranberry? Of heel iets anders én helemaal in de kerstsferen: terrine van biet en geitenkaas. Zo veel mogelijkheden, wat een feestje!

Tip voor het vullen van een spuitzak

Even terug naar de lekkernij van vandaag. Ik gebruik de geitenkaas als basis voor deze last minute kerstkrans. Ik klop het namelijk op tot een romig en zacht beslag. Dat gaat heel makkelijk, want geitenkaas is van nature erg zacht. De opgeklopte geitenkaas breng ik over naar een spuitzak. Maak het jezelf extra makkelijk en zet de spuitzak even in een maatbeker en vouw het overgebleven deel om de maatbeker heen. Zo houd je je handen vrij en vul je de spuitzak zonder al te veel geknoei.

Geitenkaastoefjes spuiten 

Een spuitmondje heb je in het geval van deze last minute kerstkrans niet nodig. Knip het puntje van de spuitzak open (ik doe dit op ongeveer 1 cm afstand). Op een mooi bord spuit je rondom een aantal toefjes totdat het eruit ziet als een kerstkrans.

De last minute kerstkrans decoreren

Ik had het net al even over de combinatie van zoet en hartig, want daar ben ik echt onwijs dol op. Zeker met geitenkaas in het spel. Ook deze kerstkrans beleg ik met zoete en hartige producten. Ik beleg de kerstkrans met bietjes uit de oven, geroosterde walnoten en één rood uitje. Ter garneren steek ik willekeurig nog wat peertjes en little gem in de krans. Daarnaast maak ik nog een heerlijke dressing van citroen, limoen, olijfolie en poedersuiker.

Wil jij dit overheerlijke bijgerecht voor de kerst maken? Bekijk het recept hieronder. 

Last minute kerstkrans: bijgerecht voor kerst

Kerstkrans salade

3.75 van 16 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 2 rode bieten
  • 2 gele bieten
  • 200 gr rucula
  • 200 gr geitenkaas
  • 300 gr grof zee zout
  • 50 gr walnoot
  • 1 rode ui
  • 1 limoen
  • 1 citroen
  • 50 gr olijfolie
  • 1 peer
  • 1 little gem
  • 1 tl poedersuiker
  • 1 tl mosterd

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200º Celsius.
  • Snijd de gele en rode bieten in plakjes en verdeel ze over een bakplaat met grof zout. Zet de bakplaat in zijn geheel in de oven en bak voor 30 minuten tot de bieten zacht zijn.
  • Klop ondertussen de geitenkaas op tot deze luchtig en romig is en breng op smaak met peper en zout. Schep het mengsel vervolgens over naar een spuitzak.
  • Op een mooi rond bord spuit je een aantal toefjes in de vorm van een krans.
  • Snijd 1 rood uitje fijn en verdeel dit over de krans van geitenkaas.
  • Toast de walnoten in een pan, snijd deze fijn en verdeel over de krans.
  • Verdeel de gebakken bieten over de krans.
  • Snijd vervolgens de peer en little gem in dunne plakjes en steek deze ter garnering in de krans.
  • Maak de dressing. Knijp hiervoor het sap van 1 limoen en 1 citroen uit boven een kom. Voeg daar ook de rasp van de schil van de limoen en citroen aan toe. Voeg als laatste de mosterd, poedersuiker en olijfolie toe en meng tot een gladde dressing.
  • Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.