Cake recepten

Feestelijke kerst cakerol met chocola

Samenvatting

  • Voorbereiden 20 minuten
  • Bereiden 30 minuten
  • Aantal personen 10

Ingredienten

Cake:

3 eieren

150 gram kristalsuiker

1 el zonnebloemolie

2 tl bakpoeder

0,5 tl zout

1 tl vanille extract

90 gram bloem

Poedersuiker

Vulling:

150 gram roomkaas

100 gram kristalsuiker

1 tl vanille extract

240 ml room

rode en groene sprinkles/hagelslag en chocolate chips

Bovenkant:

120 ml slagroom

120 ml pure chocola (in stukjes)

Sharing is caring!

Kerst cakerol

Feestelijk kerst cakerol

Nog snel op de valreep zo vlak voor de feestdagen een van mijn favoriete cakerecepten: de cakerol!

Natuurlijk kun je ook een gewone cake maken (zoals bijvoorbeeld deze vegan citroencake) maar de cakerol is net even wat meer show. Qua vulling heb ik het dit keer eenvoudig gehouden. Slagroom gemengd met roomkaas. Maar je kunt je kerst cakerol nog specialer maken door er bijvoorbeeld een lepel lemoncurd door heen te doen.

Of de rol eerst in te smeren met een lekkere jam. De mogelijkheden zijn groot.

Slagroom en choco

Voor deze cakerol koos is dus voor de basis combinatie van slagroom, roomkaas en chocola. Dat is altijd lekker en makkelijk om te maken. Bovendien voor iedereen geschikt. Oud en jong.

Om de cakerol te maken heb je een platte bakvorm nodig om je beslag te bakken. Dit rol je vervolgens in een (met poedersuiker bestoven) theedoek om volledig af te koelen.

Maak niet de fout om de kerst cakerol nog warm te gaan vullen want dan gaat de slagroom uitlopen.

Kerst cakerol

Rol de cake ook met beleid weer uit en daarna gevuld weer op. Wees niet te ongeduld want je wilt niet dat de rol breekt. De smaak zal er niet minder om zijn, maar het oog wil ook wat.

Vervolgens kun je de kerst cakerol zo decoreren als je zelf wilt. Ik goot er in dit geval een heerlijke chocolade ganache overheen en decoreerde verder met slagroom en kerst sprinkels.

Feestelijk zonder al teveel gedoe!

Kerst cakerol

Kerst cakerol met slagroom en chocola

Aantal personen: 10
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten

Ingrediënten

Cake:

  • 3 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tl bakpoeder
  • 0,5 tl zout
  • 1 tl vanille extract
  • 90 gram bloem
  • Poedersuiker

Vulling:

  • 150 gram roomkaas
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 240 ml room
  • rode en groene sprinkles/hagelslag en chocolate chips

Bovenkant:

  • 120 ml slagroom
  • 120 ml pure chocola (in stukjes)

Instructies

    1. Verwarm de oven op 175°C.
    2. Bekleed een platte bakplaat (met een rand) van 25 x 40 cm met bakpapier en vet daarna het papier goed in.
    3. Klop de eieren zo’n 5 minuten tot ze opgeschuimd en geel zijn. Voeg suiker toe en mix nog 2 minuten. Voeg zonnebloemolie, bakpoeder, zout en vanille toe en als laatste de bloem. Roer rustig tot het goed gemengd is.
    4. Giet in de vorm en spreid gelijkmatig uit. Bak 10 tot 15 minuten tot de cake gaar is en de bovenkant goudbruin.
    5. Leg een schone theekdoek klaar en bestrooi deze licht met poedersuiker. Draai de cake terwijl ‘ie nog warm is om op de theedoek. Haal de vorm en het bakpapier er vanaf. Rol de cake vanaf de korte kant op met de theedoek. De theedoek zit dan in de cake gerold. Laat helemaal afkoelen.
    6. Maak intussen de vulling: Mix roomkaas en suiker tot een luchtige massa. Roer rustig de vanille en de room erdoor, klop steeds harder tot er pieken ontstaan. Roer een handvol gekleurde hagelslag door het mengsel.
    7. Rol de afgekoelde cake heel voorzichtig uit, besmeer met het roomkaasmengsel en rol voorzichtig weer op, dit keer zonder theedoek. Probeer zo strak mogelijk te rollen en pak de rol dan in met plasticfolie, leg een uurtje in de koelkast.
    8. Smelt de melkchocolade au bain marie met de room en roer tot een glad mengsel. Laat een minuut of 10 afkoelen. Haal de cakerol uit het plasticfolie, leg op een rek en giet de chocolade er overheen. Garneer met rode en groene hagelslag/sprinkles. Koel terug.

Nog meer lekkers