Elegant pie met peer, sinaasappel en bosbes: een kunstwerk om te zien én verrukkelijk lekker! Deze taart dankt zijn naam aan zijn prachtige uiterlijk, en ziet eruit als een echt kunstwerk. Het is de bedoeling om de korst zo mooi mogelijk te decoreren – dat kost even tijd, maar het is een feestje om te maken. Vandaag maken we de taart met een vulling van peer, sinaasappel en bosbessen en kies ik voor een korst met feestelijke, doch rustieke sterren.
Ook leuk om te maken: aardbeien galette.
Hoe maak je deze elegant pie?
De taart maak ik van bloem, zout, suiker, boter en ei. Grote kans dat je deze ingrediënten al in huis hebt. Zodra het deeg is gemaakt, wikkel je deze in folie en leg je deze weg in de koelkast.
Voor de vulling moet je hoogstwaarschijnlijk wel even de deur uit. Ik breng de bosbessen, het suiker en de maizena aan de kook. Vervolgens voeg ik de sinaasappelmarmelade toe, en als laatste de peren. Kook dit zacht tot een fruitige gelei, en laat deze goed afkoelen.
Haal de deegrol uit de koeling, en snijd er een ronde plak van, precies zo groot als de springvorm. Dit wordt straks je bovenkant. Bekleed hierna de bakvorm met het overige deeg. Stort je de vulling op de met deeg beklede bakvorm.
Steek nu figuren uit de ronde plak voor de bovenkant, en bewaar de uitgestoken stukjes. Leg de uitgestoken plak bovenop de vulling, en decoreer met de overige uitgestoken deegstukjes. Bestrijk met wat boter, mooi afbakken…. en dan is het wachten op het eindresultaat!

Elegant pie met peer, sinaasappel en bosbes
Ingrediënten
Basis deeg:
- 350 g bloem
- 1 tl zout
- 1 tl witte suiker
- 200 g koude boter
- 1 ei + ongeveer 80 ml ijskoud koolzuurhoudend mineraalwater + een paar druppels azijn de totale hoeveelheid vloeistof (inclusief het losgeklopte ei) moet 110-115 ml zijn.
Vulling:
- 200 g bosbessen
- 100 g suiker
- 25 g maïzena
- 340 g sinaasappelmarmelade uit pot
- 350 g peren
- 1 ei losgeklopt
Bereidingswijze:
Voor het deeg:
- Doe bloem, zout en suiker in de kom van de mixer en meng.
- Snijd boter in reepjes en vervolgens in blokjes van ongeveer 1 cm. Voeg de boter in delen toe aan het bloemmengsel en meng tot de boter nog maar zo groot is als een erwt.
- Doe het ei in een bakje met het azijn. Voeg het koude bruiswater toe, tot het volume in het in zijn totaliteit 110-115 ml is.
- Zet de mixer op gemiddelde snelheid en voeg onmiddellijk een ei-watermengsel toe en zet de motor uit. Knijp het deeg tussen je vingers en als het te droog is, voeg wat meer water toe. Voeg een beetje bloem toe als het te plakkerig is. Als je dit een paar keer hebt gedaan, weet je hoe lang je moet mixen. Het proces gaat erg snel. Mix door tot een egale deegbol (niet langer!) en zet de mixer daarna uit. Wikkel het deeg in folie en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
Voor de vulling:
- Breng de bosbessen met de suiker en de maïzena aan de kook.
- Roer de marmelade erdoor en laat alles al roerend 3-4 minuten zachtjes doorkoken.
- Schil de peren en verwijder het klokhuis, snijd in blokjes.
- Voeg de blokjes peer toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken. Draai dan het vuur uit en laat het goed afkoelen in de koelkast.
Afwerking:
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
- Rol het koude deeg uit snijd er een ronde plak van, even groot als je taartvorm. Deze leg je apart voor de bovenkant van de taart. Je kunt ook je taartvorm als uitsteker gebruiken.
- Rol het resterende deeg opnieuw uit en bekleed hiermee de bodem van de vorm.
- Doe de koude vulling in je met deeg beklede bakvorm. Tip: vul je vorm niet helemaal tot de rand, dan kan je vulling over de rand heen lopen als je straks de bovenkant erop legt.
- Steek sterretjes (of andere figuurtjes) uit de ronde plak. Bewaar de uitgestoken figuurtjes om dadelijk mee te decoreren.
- Leg de ronde plak op de vulling. Bestrijk met ei en leg de figuurtjes naast de gaten op de taart en bestrijk deze ook met ei.
- Bak de pie 30-35 minuten op 180 graden (hetelucht) tot hij mooi goudbruin is.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.