Duivelsbrood uit Tsjechiƫ
Eerlijk gezegd was ik vooral geĆÆntrigeerd door de naam van deze lekkere sandwich; Duivelsbrood. Ook wel Topinky genaamd in TsjechiĆ«. Het is de Tsjechische manier om te kijken naar knoflook brood. Daar kun je het nog het beste mee vergelijken. Het ‘duivelse’ van dit brood slaat vooral op het pit van de chili pepers. Nu kun je dit natuurlijk makkelijk aanpassen aan je eigen wensen. Het brood is sowieso erg lekker.
Om het Duivelsbrood te maken koos ik voor stevige zuurdesem boterhammen. Dat is fijn omdat het brood stevig is en daardoor goed de lading kan dragen. Want je belegd het gebakken brood goed met lekker veel gehaktmengsel.
Maken van het duivelsbrood
Je begint het maken van het duivelsbrood met de topping. Hiervoor verhit je een ruimte koekenpan en bak je hierin de uien lekker zacht tot ze mooi en glazig zijn. Voeg de paprikablokjes eraan toe, de knoflook en de rode peper. Zoals ik al zei, hou je niet zo van pittig verminder de hoeveelheid rode peper dan. Of wil je het pittiger doe er dan nog wat chilivlokken doorheen.
Je voegt nu het gehakt toe en je bakt dit tot het mooi gaar is voor je de tomatenblokjes en de kruiden erdoor doet. Laat het geheel een klein kwartiertje pruttelen.
Je kunt dit gerecht wat minder vet maken door het brood te bereiden in een broodrooster maar oorspronkelijk hoor je het brood wel te frituren. En dat maakt het wel net nog even wat lekkerder. Want alles wat gefrituurd is, is tenslotte lekker! :)
Om dit lekkere lunchgerecht af te maken beleg je de gefrituurde boterhammen met een flinke laag van je gehaktmengsel en je topt het af met lekker veel geraspte oude kaas.
Check hier alle Tsjechische gerechten!

Duivelsbrood
Ingrediƫnten
- 8 stevige plakken mooi zuurdesem brood
- 2 el olijfolie
- 2 uien gesnipperd
- 2-3 rode spaanse pepers zaadlijsten verwijderd, gesnipperd
- 1 rode paprika in blokjes
- 300 gr rundergehakt
- 1 blik tomatenblokjes
- 5 teentjes knoflook gesniperd
- 200 gr pittige oude kaas geraspt
- 1 el gedroogde kruiden
Bereidingswijze:
- Verhit een ruime koekenpan met de olie en bak hierin de ui glazig. Voeg de paprikablokjes toe, de knoflook en de rode peper.
- Voeg nu het gehakt toe met de kruiden. Rul het gehakt tot het gaar is bruin. Roer de tomatenblokjes erdoor.
- Laat een klein kwartiertje pruttelen.
- Verhit nu een andere koekenpan met een flinke laag olie en frituur hier de boterhammen in tot aan beide kanten goudbruin. Besprenkel met een klein beetje zout.
- Serveer de boterhammen met een het gehaktmengsel en bestrooi ruim met de geraspte kaas.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.