De perfecte Caesar salade

Caesar salade: een onverwacht pareltje 

De frisse salade is, zoals de verhalen rondgaan, ontstaan uit nood tijdens een drukke situatie. Chefkok Caesar Cardini moest een gerecht maken, maar plots waren veel ingrediƫnten niet meer op voorraad. Hij moest roeien met de riemen die hij had, en zo ontstond deze salade. Later kwamen mensen terug naar het restaurant en vroegen naar deze salade. Pas toen wist de chefkok dat hij een pareltje had gecreƫerd.

Al is het helemaal niet zeker dat dit het Ć©chte verhaal is achter de oorsprong van de Caesar salade. Er doen al decennialang ook andere geruchten de ronde. Dus pin me er niet op vast…

Zelf croutons maken 

Ik maak de croutons van sneetjes wit brood. Deze snijd ik in kleine blokjes en meng ik met Italiaanse kruiden, knoflook, Parmezaanse kaas en olijfolie. Ik bak ze goudbruin, en laat de vervolgens even afkoelen voor ik ze bij de Caesar salade serveer. Knapperige croutons maken dit gerecht Ʃcht compleet, dus sla deze stap vooral niet over.

Tip: serveer deze heerlijke salade in deze mooie saladeschaal van Dutch Rose Amsterdam.

Variƫren naar smaak

Deze Caesar salade is heerlijk in zijn eenvoud, maar je kunt er ook nog van alles aan toevoegen. Kip en/of uitgebakken spek zijn bijvoorbeeld onwijs lekker hierbij. Daarnaast garneer ik deze salade met eetbare bloemen. Dit staat ontzettend chique en maakt indruk als je eters hebt. Lees hier alles over eetbare bloemen: van courgettebloemen tot viooltjes. 

Caesar salade
Totale tijd15 minuten

De perfecte Caesar salade

4.14 van 80 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

4 personen

Salade

  • 1 krop sla bijvoorbeeld romaine
  • 1 hand Parmezaanse kaas flakes
  • 300 gram kipfilet optioneel
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • snuf zout en peper
  • 2 hardgekookte eieren

Croutons

  • 3 stokbrood oud
  • 6 el olijfolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • extra olie om mee te besprenkelen voor bakken

Dressing

  • 3 teentjes gehakte knoflook
  • 1 el Dijon mosterd
  • 3 stuks ansjovis
  • snuf zout
  • 3 stuks eieren alleen het eigeel
  • 1 eetlepel worcestershire sauce
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 citroen rasp en sap

Bereidingswijze: 

  • Begin met het maken van de croutons. Verwarm de oven voor op 180 graden, Gebruik een ovenschaal met een opstaand randje. Bedek de hele ovenschaal met een laagje olijfolie.
  • Snijd het stokbrood in grove stukken en voeg toe aan de olie. Bestrooi de stukken stokbrood met het knoflookpoeder, de Italiaanse kruiden, zout en peper. Rasp vervolgens de Parmezaanse kaas over het brood en meng alles goed door elkaar.
  • Zet de ovenschaal in de oven op 180 graden voor 15 minuten. De croutons zijn goed als ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
  • Kook de eieren 7 minuten en snijd in plakjes.
  • Bestrooi de kipfilets met Italiaanse kruiden, peper en zout en bak deze gaar. Snijd in reepjes.
  • Voor de dressing doe je de knoflooktenen, de ansjovis en het citroensap in een blender. Voeg de mosterd, de worcestershire sauce, zout en het eigeel toe en blend dit. Voeg tijdens het blenden langzaam de olijfolie toe. Voeg als laatste de parmezaan rasp en het citroenrasp toe. Meng dit met een lepel goed door elkaar.
  • Verdeel de blaadjes kropsla over een grote schaal, met bovenop de kipfiletreepjes. Schaaf hier de Parmezaanse kaas overheen en bestrooi met de croutons. Verdeel de eieren over de salade. Serveer met de dressing.
  • Mocht je willen, kun je ook nog bacon toevoegen aan de Caesar salade.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.