Carrotcake, worteltaart of wortelcake
Misschien wel het tweede cakerecept dat naast mijn ultieme bananencake heel vaak hier op tafel staat: een heerlijke carrotcake. Hoewel ik nu niet meteen een cake zou aanraden om meer groente naar binnen te krijgen zit er toch behoorlijk wat wortel in deze bijna gezond te noemen cake. Door al die wortel krijg je een heerlijke cake die niet zo snel droog wordt.
Wat is carrotcake eigenlijk?
Carrotcake is een klassieke cake die zijn oorsprong vindt in de middeleeuwse tijd, toen suiker schaars (en duur!) was. Slimme bakkers ontdekten dat je met wortels, die van nature zoet zijn, toch een lekkere cake kon bakken. Fast forward naar nu: de carrotcake is uitgegroeid tot een favoriet onder liefhebbers van comfortfood met een spicy twist.
Bereidingswijze carrotcake recept
Het maken van deze worteltaart is heel eenvoudig al zitten er wel wat stappen aan. Ik vind het erg lekker met een topping van gekarameliseerde wortel en een frosting van roomkaas en kwark. Dat maakt het wat minder zwaar dan een volledige roomkaas frosting.
De rozijnen die in de cake gaan laat ik altijd even weken in sinaasappelsap. Dat geeft ze net wat extra.
De wortelreepjes laat ik even kort koken in sinaasappelsap met eventueel een schepje suiker of honing erbij voor een extra zoet accentje. Mijn ultieme worteltaart is niet mierzoet zoals sommige Amerikaanse recepten voor worteltaart, maar net zoet genoeg.Ik gebruik trouwens een vierkant bakblik van 20 cm bij 20 cm om mijn worteltaart in te bakken.

Cake bewaren
Dit is typisch zo’n gerecht wat nog lekkerder wordt als je het even bewaart. De smaken kunnen dan goed intrekken en de worteltaart wordt nog beter! Wil je hem bewaren doe dat dan zonder de frosting. In een afgesloten trommel kun je het dan vijf dagen goed houden. Met de frosting (in de koelkast bewaren!) kun je de worteltaart twee dagen goed houden.
Voor het gemak koop ik hier soms kant- en klaar geraspte wortel voor. Die snij ik dan wel iets kleiner en doe ze zo door het beslag. Natuurlijk is het goedkoper om zelf de wortel te raspen maar heb je daar echt een hekel aan dan is geraspt kopen ook een optie.

De allerlekkerste worteltaart (carrotcake)
Benodigdheden
- dunschiller
- Blokrasp
- Springvorm een doorsnede van ca. 22 cm
- Bakpapier
- Mixer
- spatel
- Houten prikker
- Rek
- Garde
Ingrediƫnten
Ingrediƫnten
- 1 sinaasappel
- 140 gr rozijnen
- 330 gr wortel
- roomboter om in te vetten
- 115 gr volkoren speltmeel
- 115 gr tarwebloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1 tl kaneelpoeder
- 1/4 tl gemalen kardemom
- 1/2 tl zout
- 2 eieren
- 140 gr donkerbruine basterdsuiker
- 125 ml zonnebloemolie
Frosting
- 150 gr roomkaas bv. Philadelphia
- 150 gr kwark
- 4 el poedersuiker
- 1 sinaasappel
- 50 gr geraspte wortel
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Doe de rozijnen met het sap en de rasp in een kom en laat wellen terwijl je verder gaat met het beslag. Ā
- Schil de wortel met een dunschiller en rasp op de grove kant van een blokrasp.Ā
- Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.Ā
- Meng de volkoren speltmeel en de tarwebloem met het bakpoeder, baking soda, kaneel, kardemon en zout.Ā
- Klop de eieren met de suiker met een (hand)mixer dik en schuimig. Giet de olie er langzaam bij en blijf op lange snelheid mixen tot het goed gemengd is.Ā
- Voeg het bloemmengsel in twee delen toe aan de eieren en meng door met een spatel. Ā
- Spatel 280 gr van de wortel en de rozijnen met het sinaasappelsap door het beslag en schep in de voorbereide bakvorm. Strijk de bovenkant glad. Ā
- Bak de taart 45-50 minuten in het midden van de oven. Steek een houten prikker in het midden van de cake, als die er schoon uit komt is de cake klaar. Laat 5 minuten in het bakblik afkoelen. Stort de cake dan op een rek, haal het bakpapier eraf en laat volledig afkoelen.Ā
- Maak ondertussen de toppings. Roer voor de frosting de roomkaas, kwark en 3 el poedersuiker door elkaar met een garde. Boen de sinaasappel schoon, rasp de helft van de oranje schil en roer door de frosting. Bewaar in de koelkast tot gebruik. Ā
- Pers de half geraspte sinaasappel uit boven een steelpan en voeg de rest van de geraspte wortel toe (50 gr). Breng met de rest van de poedersuiker (1 el) aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Schep de wortel uit het sap en laat afkoelen in de koelkast.Ā
- Bestrijk de bovenkant van de afgekoelde cake met de frosting en verdeel de geraspte wortel erover. Ā
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.