Dit bananenbrood is natuurlijk het allerlekkerste met bananen die al bijna de fruitmand uitlopen. Wat je daarnaast nodig hebt? Wat gehakte chocola of noten. Gebruik wat je zelf lekker vindt. Houd je van pecannoten? Dan gebruik je die. Varieer eventueel ook met wat rozijnen of cranberry’s. Die passen ook uitstekend bij dit bananenbrood. Ik zou zeggen: “Ga los en maak zelf ook het beste bananenbrood ooit.”
Variatietips voor bananenbrood
Variëren met dit recept voor bananenbrood is makkelijk. Je kunt uiteraard andere noten gebruiken of gebruik eens witte chocola in plaats van donkere chocola.
Voeg rozijnen of cranberry’s toe aan het bananenbrood voor weer een heel andere smaak. Ook lekker vind ik het soms om wat amandelmeel in het beslag van dit bananenbrood te verwerken. Niet teveel; ongeveer 50 gr is al voldoende om een amandelsmaak te geven. De 50 gr laat je dan weg van de bloem.

Help mijn bananen zijn niet rijp!
Het lekkerste bananenbrood maak je met bananen die al even liggen. Dat komt omdat een banaan het zoetste is als het zetmeel in de banaan is omgezet in suikers. Kortom: als de bananen bruin zijn. Maar wat nou als je geen rijpe bananen hebt? Dan leg je ze op een ovenplaat en schuif je ze voor 15 minuten in de oven op 175℃. Wel even laten afkoelen voordat je ze gebruikt.

Mijn favoriete cakeblik
Uiteraard heb je een oven nodig om dit brood te bakken. Ik zet deze op 160˚op hetelucht. Heb je een elektrische oven? Zet deze dan wat hoger, richting 180˚.
Ik gebruik meestal een cakeblik van 25 of 30 cm. Dit is mijn favoriete cakeblik van Le Creuset 30 centimeter. Een betaalbaarder alternatief is dit cakeblik van Patisse van 25 centimeter.
Om het brood er na afloop goed uit te krijgen vet ik het cakeblik in en bekleed dit vervolgens met bakpapier. Op die manier blijft het bakpapier goed zitten (snij het eventueel een beetje bij) en krijg je het bananenbrood er ongetwijfeld ook weer goed uit.
Bakpapier truc
Ik kreeg de vraag: hoe krijg jij je bakpapier altijd zo perfect in het bakblik? Dat is simpel! Je draait je bakblik om en vouwt het bakpapier om het blik heen. Zo krijg je de perfecte vorm en past het precies in het blik. Geen kreukels meer in jouw bananenbrood. Bekijk de onderstaande TikTok video om te zien hoe ik het doe. Makkelijk toch!
Hoe krijg ik mijn bananenbrood zo mooi?
Boter! Het antwoord op vele vragen. Je snijdt een aantal reepjes en plaatst dit in het midden van jouw bananenbrood beslag. Tijdens het bakken smelt het naar beneden en dan krijg je een mooie cake. Bekijk in de video hieronder hoe je dat doet.
Zo maak je mijn bananenbrood
Hete hele recept heb ik hieronder voor je uitgeschreven, maar hierbij nog wat tips.
- Wanneer je de bloem, baking soda en het zout bij het mengsel doet, roer je het vervolgens om. Dit hoeft niet lang. Als het gemengd is, is het prima.
- De bananen kun je prakken met een vork, een staafmixer of een blender. Ik gebruik meestal een vork, maar het ligt er ook een beetje aan hoe rijp de bananen zijn. Hoe rijper, des te makkelijker het is om de bananen te prakken.
- Bak het in de oven voor ongeveer 50 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
- Laat het 10 minuten afkoelen in het blik voordat je het uitstort en verder af laat koelen. Serveer eventueel met een lekkere bol vanille ijs! Eet smakelijk!

Het beste bananenbrood recept ooit
Ingrediënten
- 125 gr boter gesmolten
- 200 gr suiker
- 2 grote eieren
- 60 ml melk
- 1 tl vanille-extract
- 3 rijpe bananen
- 250 gr bloem
- 1 tl baking soda
- snufje zout
- handvol gehakte chocola of noten
- 1 extra banaan voor de bovenkant optioneel
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 160˚C voor een heteluchtoven. Bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier of vet het goed in.
- Meng als eerste de suiker met de boter en klop deze goed door elkaar. Voeg de eieren een voor een toe en meng even door.
- Roer nu de melk en het vanille extract erdoor. Doe de bloem, de baking soda en het zout erbij en roer het om. Je hoeft dit niet heel lang te kloppen. Als het goed gemengd is, is het voldoende.
- Prak de bananen met een vork of pureer ze in een blender. Voeg toe aan je beslag en roer dit weer om tot het goed verdeeld is. Als laatste voeg je de chocola en de noten toe.
- Stort het beslag in de klaarstaande vorm en bak dit in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50-65 minuten of tot een houten prikker er droog uitkomt.
- (Wil je de extra banaan gebruiken, snij deze dan in de lengte doormidden en druk met de bolle kanten in het beslag.)
- Laat het 10 minuten afkoelen in het blik voordat je het uitstort en verder af laat koelen. Serveer eventueel met een lekkere bol vanille ijs! Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.