Dahl met een twist
Dahl is misschien wel een van de bekendste gerechten uit de Indiase keuken. En met goede reden ook wel want dit heerlijke kruidige gerecht is perfect voor een herfstdag.
Ik gaf er een kleine twist aan door het te serveren met lekker geroosterde bloemkool waardoor het een completer gerecht werd.
Je kunt voor dit gerecht diverse soorten linzen gebruiken. Zowel gedroogd als uit blik. Let wel op dat je eerst even checkt of de linzen wel of niet geweekt moeten worden en hoe lang de kooktijd is. Dat verschilt per soort. Ik gebruik zelf vaak linzen uit blik voor de dahl als ik weinig tijd heb. Je kunt rode linzen gebruiken zoals ik hier heb gedaan of de bruine linzen gebruiken die wat vaker in pot of blik verkrijgbaar zijn.
Om de dahl te maken verhit je wat olie in een pan met een dikke bodem. Hierin fruit je de ui aan tot deze glazig is, je voegt de knoflook en de gember toe en daarna de specerijen. Die moeten gaan geuren, dan weet je dat ze goed zijn. Maar pas op dat je het niet laat verbranden. Niks is minder prettig dan specerijen die verbrandt zijn.
Vervolgens voeg je de groentebouillon, de linzen en de tomatenpuree toe en je laat het geheel rustig pruttelen voor een minuut of 15.
Geroosterde bloemkool
Terwijl de dahl rustig staat te pruttelen rooster je de bloemkoolroosjes in de oven tot ze zacht zijn en gaar. De dahl is klaar als de linzen zacht zijn en uit elkaar vallen. Serveer de dahl met de geroosterde bloemkool en verse koriander. Ook erg lekker met naanbrood erbij.
Ben je fan van stoofschotels? Probeer dan ook eens deze jachtschotel of de jackfruitstoofschotel.

Dahl met geroosterde bloemkool
Ingrediƫnten
- 1 bloemkool in roosjes
- 250 gram rode linzen indien nodig gewassen/geweekt
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 10 gram verse gember fijngehakt
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl kurkuma
- 0,5 tl kardemompoeder
- 0,5 tl kaneelpoeder
- 0,5 tl cayennepeper
- 1 tl zout
- 2 el tomatenpuree
- 500 ml groentebouillon
- 1 el sesamolie
- 1 el olijfolie
- 1 citroen
- 4 takjes koriander
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 200°C.
- Verhit in een pan met dikke bodem een eetlepel sesamolie. Fruit de ui, knoflook en gember op laag vuur rustig aan. Voeg na 2 minuten de specerijen toe en blijf goed roeren.
- Voeg, als de ui en knoflook zacht zijn, de linzen toe met tomatenpuree. Doe de groentebouillon erbij en roer goed door. Laat aan de kook komen en draai het vuur zacht.
- Laat de dahl in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar koken.
- Spreid ondertussen de bloemkoolroosjes uit op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en rooster in de oven tot ze goudbruin, gaar en een beetje knapperig zijn.
- Proef de dahl als de linzen helemaal zacht zijn en uit elkaar vallen. Breng eventueel op smaak met citroen, peper en/of zout.
- Serveer de dahl warm met de geroosterde bloemkool erop en garneer met koriander.
Tip!
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.