Diner recepten

Jackfruitstoofschotel

Samenvatting

  • Voorbereiden 20 minuten
  • Bereiden 30 minuten
  • Aantal personen 4

Ingredienten

1 blik jackfruit (500 ml)

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 ui, in ringen

1 winterwortel, in blokjes

2 stengels bleekselderij, in blokjes

1 laurierblad

2 kruidnagels

1 tl korianderpoeder

1 tl gemberpoeder

0,5 tl nootmuskaatpoeder

1 tl mosterd

40 gram ontbijtkoek

1 el bloem

70 gram tomatenpuree

350 ml groentebouillon

Zonnebloemolie

Peper en zout

Sharing is caring!

Vegan stoofschotel met jackfruit

Heb jij al eens eerder met jackfruit gekookt? Je ziet het tegenwoordig links en rechts steeds vaker opduiken, dus het leek me tijd om er eens een heerlijke stoofschotel mee te maken.

Jackfruit kun je kopen in blik van – inmiddels – een aantal verschillende merken. Voor deze stoofschotel gebruikte ik de young jackfruit van Fairtrade, maar bij de toko vind je ook andere merken.

Belangrijk bij het verwerken van de jackfruit is dat je het fruit uit het blikje afgiet en even afspoelt onder de kraan. De smaak van het nat waar het in bewaard wordt kan een beetje een zure smaak geven.

Vervolgens volg je het recept om de jackfruit te verwerken in de jackfruitstoofschotel.

Vrijdag zal ik je wat meer vertellen over jackfruit en wat je er allemaal mee kunt doen.

Jackfruitstoofschotel

Jackfruit stoofschotel

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten

Ingrediënten

  • 1 blik jackfruit (500 ml)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, in ringen
  • 1 winterwortel, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 0,5 tl nootmuskaatpoeder
  • 1 tl mosterd
  • 40 gram ontbijtkoek
  • 1 el bloem
  • 70 gram tomatenpuree
  • 350 ml groentebouillon
  • Zonnebloemolie
  • Peper en zout

Instructies

    1. Giet het vocht van de jackfruit, spoel af in een vergiet en trek of snij voorzichtig in stukken. Bestrooi de jackfruit licht met bloem.
    2. Verhit een beetje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de jackfruit rondom bruin.
    3. Verhit in een braadpan een beetje zonnebloemolie en fruit de ui glazig. Voeg de knoflook, wortel, bleekselderij en specerijen toe. Laat 5 minuten zachtjes bakken en doe dan de tomatenpuree, mosterd en de jackfruit erbij. Meng goed en giet de bouillon en de verkruimelde ontbijtkoek erbij.
    4. Laat met het deksel op de pan een half uur tot een uur stoven. Controleer af en toe of het niet aanbakt en voeg indien nodig een beetje water toe.
    5. Als het goed is ingedikt, breng op smaak met peper en zout.
    6. Serveer met versgebakken friet en zelfgemaakte mayonaise.

Nog meer lekkers