Courgette lasagne

Courgette lasagne maken

Lasagne is een geliefd gerecht over de hele wereld, maar het kan behoorlijk zwaar zijn met al die lagen pasta, gehakt en kaas. Als je op zoek bent naar een gezondere versie die nog steeds bomvol smaak zit, dan is deze courgette lasagne precies wat je zoekt! Door de pastabladen te vervangen door dunne plakjes courgette, maak je dit comfort food een stuk lichter en voeg je meteen een flinke portie groenten toe.

Groenten lasagne: lekker en gezond

Courgette lasagne heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele lasagne met pasta. Het is een stuk lichter en gezonder, doordat de pasta vervangen wordt door groente. Courgette bevat veel vitamines, mineralen en vezels. Zo krijg je op een lekkere manier extra voedingstoffen binnen. Je kunt er eindeloos mee variƫren door andere groenten of ingrediƫnten toe te voegen.

Tips en variaties

  • Geen courgette fan? Je kunt ook dunne plakjes aubergine gebruiken als vervanging voor de pasta. Zoete aardappel kan ook goed werken.
  • Voeg wat extra groenten toe aan de tomatensaus zoals wortel, paprika of spinazie voor nog meer vitaminen en vezels.
  • Vervang de ricotta door magere kwark of mozzarella voor een andere smaak en textuur.
  • Geef er een Mexicaanse twist aan door mais, bonen, paprika en wat chilipoeder toe te voegen aan de saus.

Lasagne bewaren

Bewaar restjes afgedekt in de koelkast en consumeer binnen 2-3 dagen. Je kunt de lasagne ook prima invriezen. Verpak in porties, dan kun je er op drukke dagen snel een gezonde maaltijd mee op tafel zetten.

Deze courgette lasagne laat zien dat je gerust kunt spelen met traditionele recepten om ze gezonder te maken. Door de pasta te vervangen door groenten en te kiezen voor magere ingrediƫnten, tover je een lekker en voedzaam gerecht op tafel dat het hele gezin zal smaken. Serveer met een frisse groene salade voor een complete en evenwichtige maaltijd. Smakelijk!

Courgette lasagne
Totale tijd50 minuten

Courgette lasagne

4.67 van 6 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

2 personen
  • 4 courgettes
  • 2 el olijfolie
  • 250 gram ricotta
  • 500 gram verse spinazie
  • Handje verse basilicum fijngesneden
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • Snuf zout en peper
  • 250 ml tomatenpassata
  • 1 bol mozzarella

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de courgettes in dunne plakken en leg op een bakplaat met bakpapier. Uiteindelijk moet je ongeveer 16 plakken courgette hebben. Schenk 1 el olijfolie over de courgettes en breng op smaak met peper en zout. Bak de courgettes in de oven voor 15 tot 20 minuten, totdat ze zacht zijn.
  • Verwarm een pan op middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Voeg de spinazie toe en laat dit rustig slinken.
  • Mix in een kom de ricotta, geslonken verse spinazie, basilicum, Italiaanse kruiden, peper en zout tot mooie, romige massa.
  • Leg op iedere courgette plak een beetje van het ricotta-spinazie mengsel en rol de courgette op.
  • Verspreid over de bodem van een ovenschaal de tomatenpassata. Leg alle rolletjes op de tomatensaus. Doe over de rolletjes nog een beetje van de tomatenpassata en maak af met de mozzarella.
  • Zet de courgette lasagne in de oven op 200 graden voor 20 minuten, totdat de mozzarella gesmolten en mooi goudbruin is.
  • Serveer eventueel met nog extra verse basilicum. Eet smakelijk!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer lasagne recepten? Die heb ik natuurlijk voor je! Van een klassieke lasagne tot een lasagne met witte asperges.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.67 from 6 votes (3 ratings without comment)