Makkelijk recept om zelf char siu thuis te maken
De Shaoxing rijstwijn koop je bij de toko en die geeft het vlees een typisch Chinese smaak. Als je geen zin hebt om naar de toko te gaan, kun je het eventueel weglaten of vervangen door droge sherry. Zolang je maar een lekker vettig stuk varkensschouder gebruikt, heb je alsnog een heerlijke char siu.
Liever geen varkensvlees? Probeer dan in plaats van de char siu ook eens deze Chinese fried chicken!
Char siu basisrecept
Ingrediënten
- 3 el sojasaus
- 1 el hoisin
- 3 el Shaoxing rijstwijn of droge sherry optioneel
- 2 el kristalsuiker
- 1/2 tl vijfkruidenpoeder
- Zout en witte peper
- Rode kleurstof optioneel
- 600 gr varkensschouder zonder bot
- 1 el honing
Benodigdheden
- Braadslee met rooster
Bereidingswijze:
- Meng de sojasaus, hoisin, Shaoxing rijstwijn of sherry, kristalsuiker, vijfkruidenpoeder, peper, zout en eventueel rode kleurstof door elkaar. Snijd het varkensvlees in repen van 10 cm en haal door de marinade. Laat 8 uur in de koelkast marineren.
- Verwarm de oven voor op 230 °C of de hoogste stand van jouw oven. Haal het vlees uit de marinade (bewaar de marinade) en leg het op het rooster in de braadslee. Giet een laagje water in de braadslee, dit voorkomt dat de varkenssappen die van het vlees afdruipen gaan verbranden en roken. Als je geen braadslee met rooster hebt kan het ook gewoon in een ovenschaal met een klein laagje water.
- Bak het vlees 25 minuten, draai het dan om en bak het nog 15 minuten. Meng ondertussen de overgebleven marinade met de honing en 2 el water. Besmeer het vlees nadat het in totaal 40 minuten in de oven zit met dit mengsel. Draai het vlees om en besmeer de andere kant. Bak nog 10 minuten. Laat het vlees 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.