Het makkelijkste kerstdiner ooit

3 uur 10 minuten

Dat ik graag in de keuken sta is voor niemand een geheim. En dat ik er mijn hand niet voor omdraai om een compleet tiengangenmenu op tafel te zetten waarschijnlijk ook niet, maar ik weet ook dat er een heleboel mensen zijn bij wie het angstzweet al uitbreekt wanneer ze aan het kerstdiner denken. Voor al die mensen heb ik het perfecte recept, namelijk: het makkelijkste kerstdiner ooit! Voor een kerst zonder stress. Ik hoor jullie denken: Mil, dit klinkt te mooi om waar te zijn. Maar geloof me, het kan echt! 

Stressvrij de kerst door

Voor de gemiddelde thuiskok is kerst een flinke uitdaging. De culinaire ambities zijn vaak (te) groot, de verwachtingen hooggespannen en het kooktalent is niet altijd van nature aanwezig. Geen paniek. Met dit recept voor het makkelijkste kerstmenu ooit zit dat kerstdiner helemaal snor dit jaar. Daarnaast deel ik in dit artikel nog meer tips en trucs, zodat jij helemaal relaxed de kerst doorkomt. Happy Holidays!

Het makkelijkste kerstdiner ooit

Het makkelijkste kerstdiner ooit

Het makkelijkste kerstdiner ooit

3.87 van 23 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 20 minuten
Wachttijd 20 minuten
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Gang diner, Hoofdgerecht
Porties 4 Personen

Benodigdheden

  • 2 bakplaten

Ingrediënten
 

Voor de eerste bakplaat

  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 15 g salie fijn gehakt
  • rasp van 1 citroen
  • 1 kleine kalkoen ca. 3 kilo
  • 2 uien in vieren
  • 1.2 kilo kruimige aardappelen geschild en gehalveerd
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn

Voor de tweede bakplaat

  • 800 g pastinaak geschild en in de lengte gehalveerd
  • 5 winterwortels geschild en in stukken gesneden
  • 4 el olijfolie
  • 4 el honing
  • 500 g spruitjes
  • 100 g verse cranberries (evt. diepvries)
  • Zout en peper

Voor de jus

  • 100 ml marsala of port
  • 50 g boter
  • 2 el bloem

Instructies
 

  • Meng de zachte boter samen met de gehakte salie en citroenrasp, breng op smaak met zout en peper.
  • Zorg dat de binnenkant van de kalkoen leeg is en goed gespoeld met koud water. Bestrooi de binnenkant met zout en peper. Halveer de citroen en leg ze in de buikholte.
  • Maak aan de borstkant van de kalkoen met je vingers voorzichtig de huid los van het vlees. Vul de gehele borstzijde onder de huid met het botermengsel, maar houd iets achter voor over de huid. Bestrijk de huid aan de buitenkant met de resterende boter, ook de borstzijde.
  • Verwarm de oven voor op 180 C.
  • Leg de kalkoen op een ruime bakplaat, (groot genoeg om ook de aardappelen bij te doen), breng op smaak met zout en peper, besprenkel met olijfolie en zet 1 uur 30 minuten in de oven. Na 1 uur 30 minuten leg de ui, aardappel en takjes tijm en rozemarijn rond het vlees, bedruip de kalkoen met het vleesvocht en zet 45 minuten terug in de oven.
  • Verspreid de pastinaak en wortel over de tweede bakplaat. Besprenkel met de helft van de olijfolie en honing en breng op smaak met zout en peper. Zet in de oven samen met de kalkoen en rooster 30 minuten, tot deze mooi gekarameliseerd zijn aan de randen. Haal de groente bakplaat uit de oven, schep ze om en leg de spruitjes en cranberry's op dezelfde plaat erbij. Zet de bakplaat weer in de oven en rooster nog 15 minuten, tot de spruitjes goudbruin beginnen te kleuren. Haal de groente uit de oven, dek af met aluminiumfolie en zet opzij.
  • Om de kalkoen mooi goudbruin de maken, verhoog je de temperatuur van de oven naar 220 C en braad je het geheel nog 5-10 minuten.
  • Als de kalkoen klaar is (je kunt in het dikste gedeelte van het vlees prikken en controleren of het sap helder is), haalt je de bakplaat uit de oven. Doe de aardappelen over in je serveerschaal en dek de kalkoen af met folie, zodat deze 20 minuten kan rusten.
  • Breng de kalkoen en groente over in je serveerschalen. Bewaar het braadvocht om een snelle jus te maken.
  • Doe de marsala of port bij de geroosterde uien in de kalkoenschaal en zet op een laag vuur op het fornuis (of doe over in een pan als uw schaal niet vuurvast is), schraap eventuele stukjes van de bodem. Voeg al het bewaarde braadvocht toe en klop alles goed door elkaar. Prak de boter met de bloem tot een pasta en klop dit door de jus. Laat 10 minuten sudderen tot de saus dikker is geworden. Proef en breng op smaak en zeef in een juskom.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.