Broccoliburger

Zelfgemaakte vegaburger

Zin in een vegaburger? Dan kun je die natuurlijk kopen, maar de smaak daarvan is niet altijd om over naar huis te schrijven. Daarnaast zitten er soms talloze ingrediënten in, waarvan je een deel misschien nauwelijks kunt uitspreken. Zelf maken is dan een goed alternatief, want moeilijk is het absoluut niet. Ik laat je zien hoe je dit aanpakt met deze geweldige broccoliburger. 

Broccolibasis

De heart and soul van deze burger is de oergezonde broccoli. Broccolirijst om precies te zijn, wat niets meer is dan gemalen broccoli. Dat kun je kant-en-klaar kopen, maar dat is vaak duurder dan een stronkje broccoli. Zelf maken doe je zo: maal de broccoliroosjes en de steel (schil en snijd die eerst even in grove stukken) in een keukenmachine tot fijne korrels. Dit kan ook met een scherp mes, maar dat is iets meer gedoe. Aan die broccoli voeg ik ei en wat bloem toe om de boel te binden, en lente-ui, feta, peterselie en citroenrasp voor een heleboel extra smaak. Beetje peper en zout: klaar. Nadat je burgers heb gevormd van dit mengsel, kun je ze even afgedekt met vershoudfolie in de koelkast leggen om verder op te stijven óf ze meteen bakken. Dat doe ik in een klontje boter, maar in olie zou het ook kunnen. Ik serveer deze broccoliburger op een broodje, met tahinmayo en avocado. Goddelijk!

Burgervariaties

Ben je geen fan van feta? Een andere, geraspte kaas zou ook goed kunnen. In plaats van peterselie zou je ook koriander kunnen gebruiken, of dille. Citroen vervang je gemakkelijk door limoen. Zin in meer pit? Voeg dan een snuf chilivlokken toe aan het broccoliburger-mengsel. 

Meer vegaburger-inspiratie vind je hier!

Broccoliburger
Totale tijd35 minuten

Broccoliburgers

4 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 eieren
  • 400 g broccolirijst
  • 100 g bloem
  • 2 lente-uitjes fijngesneden
  • 70 g feta verkruimeld
  • rasp van 1 citroen
  • 6 takjes peterselie blad fijngehakt
  • Zout en zwarte peper
  • Klont boter
  • 2 el tahin
  • 4 el mayonaise
  • 4 broodjes naar keuze opengesneden
  • 1 avocado in dunne plakjes

Bereidingswijze: 

  • Klop de eieren los in een mengkom. Voeg de broccolirijst, bloem, lente-ui, feta, citroenrasp en peterselie toe. Voeg een snuf zout en peper toe en schep of kneed alles goed door elkaar.
  • Verdeel het mengsel in 4 gelijke delen en vorm tot burgers.
  • Smelt de boter in een grote antiaanbakpan (of werk in porties). Bak hierin de broccoliburgers in circa 10 minuten aan beide kanten mooi bruin.
  • Meng de tahin en mayonaise.
  • Smeer wat tahinmayo op de onderkant van elke broodje, leg er een burger op en beleg met avocadoplakjes. Maak de burgers af met de bovenkanten van de broodjes en serveer.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Broccoliburger

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4 from 1 vote