Hasselback knolselderij met paprikaboter en romesco saus

2 uur 15 minuten

Voor iedereen die op zoek is naar een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst of elk ander diner, dit is een fantastische optie. De Hasselback knolselderij met paprikaboter en romesco saus is verrassend en ontzettend smaakvol. De knolselderij behoort ondertussen tot de vergeten groenten, maar dat is ‘ie zeker niet. Het is de perfecte basis voor dit recept. 

Hasselback knolselderij met paprika boter en parmezaan

Hasselback knolselderij met paprikaboter en romesco saus

4.78 van 9 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Wachttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang diner, Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 2 knolselderij schoon geschrobd
  • 2 tl gerookte paprika (zoet)
  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 2 el olijfolie
  • 8 blaadjes laurier
  • 8 blaadjes salie
  • 25 gr Parmezaanse kaas fijn geraspt
  • zout en peper

Voor de romesco

  • 350 g geroosterde paprika uit pot uitgelekt
  • 1 sneetje oud brood
  • 2 tenen knoflook
  • 75 g witte amandelen
  • 6 el extra vierge olijfolie
  • 3 el sherryzazijn
  • zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200C.
  • Snijd een stukje van de onderkant van de knolselderij af en leg op een snijplank. Snij met een scherp mes van boven naar beneden over de hele lengte met tussenruimten van 1⁄2 cm tot op 2 cm van de onderkant, en stop dan met snijden.
  • Leg de knolselderij op een grote stuk aluminiumfole, breng royaal op smaak met zout, peper en de helft van de paprika poeder, olie en boter. Gebruik je handen om de schil helemaal in te smeren met de boter. Stop de helft van de laurier en salie tussen de knol en wikkel het strak in, zorg ervoor dat er geen kieren zijn. Herhaal met de tweede knol.
  • Zet ze in de midden van de oven en rooster 1.5 uur, open de folie dan volledig, bedruip ze met wat gesmolten paprikaboter (goed tussen alle plakjes), en blijf nog 30 minuten roosteren tot goudbruin en krokant. Je moet gemakkelijk met een scherp mes in het midden van de knol kunt prikken.
  • Rooster voor de saus de amandelen in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Doe de amandelen met de rest van de ingrediënten in een keukenmachine of blender en maal tot een knalrode saus. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. De saus hoeft niet helemaal glad te zijn, een beetje textuur is prima.
  • Lepel de romesco saus op een mooie schaal, leg de hasselback knollen erop en maak af met fijn geraspte Parmezaanse kaas. Serveer in het midden van de tafel als vega showstopper! Lekker met een groene salade.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.