Bretons deeg is een ideaal basisdeeg om in je repertoire te hebben. Je maakt er deze simpele Bretonse zandkoekjes van – sablé Breton – of gebruikt het als basis zandtaartdeeg voor de bodem van een tartelette. Die kun je vervolgens vullen met allerlei lekkers: van banketbakkersroom tot fruit. Mogelijkheden genoeg!
Bretons deeg
Bretons deeg is een zanddeeg, wat betekent dat het een kruimelig deeg is op basis van bloem, boter en suiker. Boterig, knapperig en smeltend op je tong, dat is hoe zanddeeg hoort te zijn. Je bakt er de lekkerste koekjes mee, maar kunt het ook goed gebruiken als taartbodem voor kleine of grote taarten.
De beste tools om Bretonse zandkoekjes te maken
Je kunt om dit deeg te maken het beste een keukenmachine met vlinderopzetstuk gebruiken, zoals deze. Met de hand kan ook, maar weet dat je dan je spierballen zult moeten aanspreken… Tip: verpak de bal deeg in een stuk plastic folie en leg het deeg minimaal 30 minuten (maar wat langer mag ook) in de koelkast. Ik rol de bal uit tot een grote plak van ongeveer 5 mm dik – deze deegroller is ideaal om erbij te gebruiken. Zo maak je alle Bretonse zandkoekje precies even dik! Vervolgens gebruik ik koekstekers van 4 centimeter voor de perfecte sablés Breton. Maar je kunt, zoals eerder gezegd, dit Bretons deeg tot allerlei verschillende vormen verwerken. Ik maak zelf graag met een scherp mesje een klein ruitjespatroon in deze Bretonse zandkoekjes, maar dit hoeft natuurlijk niet. Heb je de smaak van het koekjesbakken helemaal te pakken? Probeer ook eens mijn zandkoekjes gevuld met jam.

Bretonse zandkoekjes: sablés Breton
Ingrediënten
- 1 tl bakpoeder
- 260 g bloem
- 120 g witte basterdsuiker
- 160 g roomboter op kamertemperatuur
- 0.5 st ei
- 1 citroen alleen de rasp
Bereidingswijze:
- Doe bloem, bakpoeder en zout bij elkaar in een mengkom. Roer het even door met een lepel. In de keukenmachine doe je de suiker, boter, ei en de citroenrasp. Zet de vlinderhaak op de machine en draai dit even goed door.
- Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe. Je moet uiteindelijk een stevig deeg krijgen. Maak hier een platte schijf van en verpak deze in plastic folie. Leg in de koeling en laat het minimaal 30 minuten rusten voor je verder gaat met de volgende stap.
- Verwarm de oven voor op 170˚C.
- Bestuif je aanrechtblad met wat bloem en rol hierop het deeg uit met een deegroller tot ongeveer een dikte van een halve centimeter. Gebruik een ronde uitsteekvorm van 4 cm om de koekjes uit te steken. Leg ze meteen op de bakplaat bekleed met bakpapier. Natuurlijk kun je ook een andere vorm gebruiken, of een grotere vorm. Hou dan wel de baktijd in de gaten. Die kan met grotere koekjes afwijken. Bak de koekjes voor 20 minuten of tot goudbruin en gaar.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.