Boerenkoolstamppot van zoete aardappel, met rookworst en spekjes

Is boerenkoolstamppot gezond?

Of deze boerenkoolstamppot gezond is? Tot op zekere hoogte wel. Boerenkoolstamppot is eigenlijk gewoon een bordje vol groenten en aardappels. In boerenkool zitten heel veel vitaminen en mineralen zoals vitamine C, vitamine K en ijzer. Daarnaast zitten er ook aardig wat vezels zin. De calorieën lopen op als je kijkt naar de spekjes en de rookworst. Wil je wat calorieën sparen? Kies dan voor een magere variant. 

Een vegetarische optie

Zelfs als je vegetarisch bent, kun je gewoon boerenkool blijven eten. Tegenwoordig zijn er ook een aantal goede vega rookworsten op de markt. Zelfs de spekjes zou je dan kunnen vervangen door vegetarische stukjes of “speckjes”.

Boerenkoolstamppot maken

Boerenkoolstamppot maken doe je door aardappel in blokjes te snijden en ze te koken. De boerenkool blancheer je of kook je de laatste minuten mee. Het stampen van de stamppot vind ik persoonlijk het leukste gedeelte. Heerlijk voor als je even je frustratie kwijt wil. Je doet de boerenkool en zoete aardappel bij elkaar en voegt daar wat boter en melk aan toe. Gebruik de pureestamper en stamp tot een lekker smeuïg geheel. Roer de spekjes er doorheen en serveer met een flinke rookworst. 

De precieze bereidingswijze van deze overheerlijke boerenkoolstamppot met zoete aardappel, rookworst en spekjes vind je onderaan deze pagina. 

Andere lekkere stamppotjes

Deze Boerenkoolstamppot past perfect bij de regenachtige herfstdagen en de koude wintermaanden. Ik kan me voorstellen dat je na het eten van dit heerlijke maaltje zin hebt in nog meer stamppotjes. Deze bloemkoolstamppot met crispy mozzarella en tomatensaus is fantastisch en wat dacht je van deze spruitjes stamppot met spekjes en rode ui.

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel
Totale tijd30 minuten

Boerenkoolstamppot van zoete aardappel, met rookworst en spekjes

4.10 van 70 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 300 gr boerenkool fijn gesneden
  • 1 kg zoete aardappel schoongemaakt en in blokjes
  • 100 gr spekjes
  • 1 klontje roomboter
  • 1 scheut warme melk
  • 1 rookworst
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Doe de rookworst in de verpakking in een pan met heet water en laat deze op temperatuur komen (volg de instructies op de verpakking), terwijl je de rest van de stamppot maakt.
  • Maak de zoete aardappel schoon en snij in blokjes. Doe dit in een pan met water en kook ze gaar. Blancheer de boerenkool in de tussentijd. Je kunt dit ook de laatste paar minuten meekoken met de zoete aardappel.
  • Gebruik de pureestamper om er een stamppot van te maken. Voeg wat boter en melk toe om het smeuïg te maken.
  • Bak de spekjes uit, laat even uitlekken en schep deze door de stamppot heen. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Serveer de stamppot met de rookworst.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 420kcalKoolhydraten: 64gProteine: 17gVet: 12gVerzadigde vetten: 3gCholesterol: 12mgNatrium: 748mgKalium: 1278mgVezels: 10gSuiker: 10gVitamine A: 42960IUVitamine C: 96mgCalcium: 214mgIJzer: 3mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

 

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.