Bloemkoolstamppot met crispy mozzarella en tomatensaus

Bloemkoolstamppot met verrassende twist

Stamppot saai? No way! Deze bloemkoolstamppot is allesbehalve een standaard AVG’tje. We nemen de klassieke Hollandse stamppot en geven ‘m een Italiaanse upgrade. Bloemkool maakt ‘m lekker licht en romig, en dan die crispy mozzarella… Serieus, dat is echt next level comfort food.

Waarom deze combinatie werkt

Je denkt misschien: bloemkoolstamppot en mozzarella, is dat niet een gekke combi? Nou, nee dus! De zachte, neutrale smaak van de bloemkoolstamppot vormt de perfecte basis voor die krokante, gesmolten mozzarella. En dan heb je nog de tomatensaus: lichtzoet, hartig en vol umami. Samen zorgt dit trio voor een smaakexplosie waar je U tegen zegt.

Extra tips voor de perfecte stamppot

  • Krokante mozzarella: Zorg dat je de mozzarellabolletjes goed droog dept voordat je ze paneert. Dit helpt om die ultieme crispy korst te krijgen.
  • Extra smaakboost: Voeg een scheutje balsamico toe aan de tomatensaus voor extra diepte in de smaak.
  • Low-carb? Wil je de stamppot nog lichter maken? Vervang een deel van de aardappelen door extra bloemkool.
Bloemkoolstamppot met crispy mozzarella en tomatensaus
Totale tijd30 minuten

Bloemkoolstamppot met crispy mozzarella en tomatensaus

4.15 van 71 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 1 kg vrij kruimige aardappels geschild en in stukken
  • 500 g bloemkoolroosjes
  • 3-4 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 15-20 g basilicum
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 g
  • 100 g panko
  • 150 g minimozzarella
  • 2 el bloem
  • 1 groot ei losgeklopt

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C (hetelucht 200 °C). Kook de aardappels in een laagje gezouten water 10 minuten. Voeg de bloemkool toe en kook in ca. 8 minuten net gaar. Giet af en bewaar het kookvocht. Scheid aardappel en bloemkool.
  • Verhit intussen 1 el olie in een sauspan en bak de ui op laag vuur 5-10 minuten glazig. Snijd de steeltjes van het basilicum en snijd ze fijn. Voeg de knoflook toe aan de ui en bak nog 2 minuten mee. Voeg de tomatenblokjes en de basilicumsteeltjes toe en laat onafgedekt zachtjes koken tot een dikke, geurige saus. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Verdeel de panko over een bakplaat bekleed met bakpapier en bak in 3-4 minuten in de oven lichtbruin. Schud in een diep bord en laat afkoelen. Laat de bolletjes mozzarella uitlekken en dep ze droog. Schep ze om met de bloem een flinke snuf zout en versgemalen peper. Doe het ei in een diep bord. Wentel de bolletjes eerst door het ei, laat iets uitlekken en wentel dan door de panko. Druk iets aan. Haal de bolletjes nog een keer door het ei en de panko voor een extra stevig korstje. Verdeel de bolletjes over een bakblik bekleed met bakpapier en bak de ze in 3-4 minuten in de oven knapperig en tot de kaas net gesmolten is.
  • Houd wat basilicumblaadjes apart om te garneren en scheur de rest klein. Stamp de aardappel met 3-4 el olijfolie en genoeg van het kookvocht voor een gladde puree. Schep de bloemkool en het gescheurde basilicum erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Geef er de crispy mozzarellabolletjes en de tomatensaus bij en bestrooi met de rest van het basilicum, zout en versgemalen peper.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.