Bloemkoolpilaf

45 minuten

Pilaf, of pilav, is een rijstgerecht dat bestaat in veel verschillende variaties. Deze bloemkoolpilaf is op basis van rode rijst, harissa, en natuurlijk bloemkool. Zin in het recept?

Traditionele pilaf

Pilaf, dat je dus ook tegenkomt als ‘pilav’ is een van oorsprong Midden-Oosters rijstgerecht, dat in de originele manier van bereiden doet denken aan risotto. Je fruit ui namelijk in wat boter en/of olie en bakt de rijst even mee, waarna je het overgiet met bouillon. Ik doe het net een tikkie anders in deze versie, om het zo makkelijk mogelijk te maken. De originele versie wordt ook vaak op smaak gebracht met saffraan, wat zorgt voor een subtiele smaak en prachtige gouden kleur. 

Mijn bloemkoolpilaf

Deze pilaf maak ik met harissa-bloemkool. Harissa vind ik een geweldig ingrediënt om snel heel veel smaak in een gerecht te krijgen. De bloemkool rooster ik in de oven, voor een heerlijk nootachtige smaak. Ik kook rode rijst en meng dat met de geroosterde harissa-bloemkool, kikkererwten uit blik en smaragdgroene pistachenoten. Peterselie en granaatappelpitjes maken deze bloemkoolpilaf helemaal af. Je zou dit gerecht ook kunnen maken met een ander soort rijst, zoals wilde rijst. Geen pistache? Amandelen zijn ook lekker. 

Zin in meer rijst? Deze rijstsalade met pinda is echt een aanrader!

Bloemkoolpilaf

Bloemkoolpilaf

4 van 2 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • Bakplaat

Ingrediënten
 

  • 2 el harissa
  • 3 el olijfolie
  • Zout en zwarte peper
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 1 bloemkool in kleine roosjes
  • 1 Klontje boter
  • 2 rode uien in dunne halve ringen
  • 300 g rijst
  • 100 g gepelde pistachenoten
  • 1 blik kikkererwten uitgelekt
  • ½ bosje peterselie blad gehakt
  • Pitjes uit 1/2 granaatappel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Mix 2 eetlepels harissa met 1 eetlepel olijfolie, de citroenrasp en de knoflook. Mend de bloemkool door het harissamengsel, spreid uit op een bakplaat en rooster 20-30 minuten in de oven, tot de groente goudbruin is en gaar.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie met het klontje boter in een koekenpan. Voeg de rode ui met het citroensap en een snufje zout toe en bak de uien in 10 minuten lichtbruin.
  • Kook tegelijkertijd de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster de pistachenoten enkele minuten in een droge koekenpan. Schud op een plank en hak in grove stukken.
  • Meng de rijst, de bloemkool, de kikkererwten, de ui, de pistachenoten, de peterselie en de granaatappelpitten door elkaar. Bestrooi tot slot de pilaf met zwarte peper en serveer.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Bloemkoolpilaf

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.